SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Skok prometa, Valamar u fokusu
Autor/izvor: Davor Špoljar, analitičar Erste banke
Datum objave: 29.10.2019. - 19:01:32
ZAGREB - Domaće tržište kapitala je ozbiljno zašlo u sezonu kvartalnih rezultata, te je u utorak niz značajnijih kompanija poput Atlantic Grupe, Adrisa, Ericsson Nikole Tesle objavio svoja kvartalna financijska izvješća.

Likvidnost je porasla u odnosu na prosjek zadnjih tjedan dana, te je protrgovano oko 11,8 milijuna kuna, što je najviše u zadnjih deset dana, pri čemu je u fokusu bila dionica Valamar Riviere.

Dionicom je prikupljeno 3,7 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 2,1 posto, nakon vijesti o odobrenom povećanju temeljnog kapitala u društvu Imperial Riviera, kao i odluci o prodaji hotela Valamar Zagreb navedenom povezanom društvu.

Dionički indeksi su imali pozitivan dan, s obzirom da rezultati kompanija za sada nisu razočarali investitore, te su CROBEX i CROBEX10 ojačali 0,1 posto i 0,3 posto. Kraš je zadržao povećanu likvidnost, međutim znatno ispod razina od početka mjeseca, te je prikupljeno oko milijun kuna prometa uz stagnaciju cijene. Među milijunašima je bila još samo dionica HT-a, uz pad cijene od 0,3 posto.

Titula dobitnika dana ide dionici Dalekovoda, koja je uzletjela 13,2 posto, a solidnu izvedu je imala i dionica Auto Hrvatske s 4,7 posto plusa. Među gubitnicima možemo izdvojiti dionicu Petrokemije, koja je potonula 5,7 posto, nakon solidne izvedbe u zadnjih deset dana, dok su nešto veće padove zabilježile i dionice ACI-ja i Atlantske plovidbe, koje su izgubile 5,5 posto i 5,1 posto, nakon objave kvartalnih rezultata.