SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2018. - 09:46:43
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, jer zasad nema značajnijih vijesti iz korporativnog sektora koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,37 posto, na 1.849 bodova, dok jer Crobex10 skliznuo 0,60 posto, na 1.070 bodova.

U proteklom tjednu, skraćenom za jedan radni dan zbog praznika, redovni promet dionicama iznosio je 29 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego tjedan dana prije.

U blok transakcijama dionicom Zagrebačke banke ostvaren je dodatni promet od 27,6 milijuna kuna, po cijeni dionice od 58 kuna.

"Domaće tržište kapitala je prvi tjedan u novoj godini otvorilo mješovitim izvedbama indeksa. Od sektorskih indeksa dobitnike je predvodio indeks transportnog sektora, s rastom od 7,3 posto, dok je na strani gubitnika prvi bio indeks građevinskog sektora s padom od 2,9 posto. Likvidnost je ojačala, zahvaljujući blok transakcijama dionicama Zagrebačke banke, pa je prosječni dnevni promet dosegnuo 14,7 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodne tjedne", kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste banci.

Najveći promet u redovnom trgovanju, 4,2 milijuna kuna, ostvaren je dionicama Leda, pri čemu im je cijena skočila 19,7 posto, na 343,50 kuna.

Snažno su porasle i cijene dionica drugih kompanija iz sastava Agrokora. Tako je dionica Jamnice poskupila 43 posto, na 5.500 kuna, dok je cijena Belja porasla 5 posto, na 2,96 kuna.

Uz manji promet, snažno su porasle i druge dionice Agrokorovih kompanija. Tako je cijena Tiska skočila 67 posto, na 30 kuna, Zvijezde 61 posto, na 225 kuna, a Vupika 37 posto, na 5,92 kune.

Time su Agrokorove dionice nadoknadile manji dio gubitaka od prošle godine, kada su cijene većine njih potonule više od 90 posto.

U fokusu ulagača prošloga je tjedna bila i dionica Zagrebačke banke, koja je poskupila više od 10 posto, na 58 kuna, uz promet od 3,5 milijuna kuna.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od 2,8 milijuna kuna, pri čemu je oslabila 0,2 posto, na 165 kuna.

S prometom od 2,1 milijun kuna slijedila je dionica Atlantske plovidbe, koja je poskupila 7 posto, na 684 kune.

"S obzirom na nedostatak bitnih korporativnih vijesti, danas očekujemo skromnije, opreznije trgovanje", kaže Magdalena Dolenec, mlađa analitičarka tržišta kapitala u Erste banci.

Ističe i to da su prošli tjedan globalne burze zaključile u 'zelenom', nakon što su analitičari povećali svoje procjene rezultata kompanija za 2017. godinu.

Tako su na Wall Streetu prošloga tjedna svi indeksi dosegnuli nove rekordne razine, pri čemu je Dow Jones porastao 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,6, a Nasdaq indeks 3,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1, a pariški CAC 2,5 posto.