SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Bolja likvidnost, Kraš i dalje u fokusu
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 10.09.2019. - 18:41:58
ZAGREB - U utorak je na domaćem tržištu kapitala vladalo pozitivno ozračje, dionički indeksi su dan zaključili s pozitivnim predznakom, a dionička likvidnost je ojačala.

Indeks CROBEX je porastao 0,8 posto na 1.881,3 bodova, što je njegov najviši dnevni rast u posljednja tri mjeseca te najviša razina u posljednja tri tjedna. Uži indeks CROBEX10 je ojačao 0,7 posto na 1.095 bodova, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus zabilježio rast od 0,4 posto.

Od sektorskih indeksa jedino je indeks prehrambenog sektora zaključio na strani gubitnika, s padom od 0,6 posto, dok je dobitnike predvodio indeks transportnog sektora, čija je vrijednost uzletjela 1,3 posto.

Ukupno je protrgovano nešto više od 8 milijuna kuna , a u fokusu investitora su i dalje dionice Kraša, koje su na prometu od 3,1 milijuna kuna potonule 4 posto, nakon tri dana snažnog rasta. Među milijunaše se ugurala i dionica Liburnia Riviera Hotela, koja je na prometu od 1,3 milijuna kuna ojačala 0,8 posto, a slijede je redovne dionice Adrisa, s prometom od 608 tisuća kuna i nepromijenjenom cijenom.

Titula dobitnika dana je pripala dionici Končar Elektroindustrije, čija je cijena porasla 4,1 posto, a dobre izvedbe su imale i dionice Turisthotela i Petrokemije, koje su ojačale 2,5 posto.

Na strani gubitnika, uz već spomenute dionice Kraša, loš dan su imale i dionice Plave lagune i Optima Telekoma, čije su cijene kliznule 1,8 posto i 1,6 posto.