SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Zabrinutost za potražnju zakočila cijene nafte iznad 58 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.08.2019. - 16:56:39
LONDON - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima prema razini od 58 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju zbog eskalacije američko-kineskog trgovinskog sukoba i prognozama o povećanju proizvodnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom nafte trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 54,34 dolara.

Glavna je tema na tržištu proteklih dana eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dva vodeća svjetska gospodarstva i potrošača energije, koji negativno utječe na gospodarske aktivnosti širom svijeta a u posljednje vrijeme proširio se i na područje tečajne politike.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio novim carnama na kineski uvoz, Peking je uzvratio ukidanjem potpore tečaju juana koji je potom prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar.

Naknadno je kineska središnja banka fiksirala tečaj juana, i to na višoj razini no što se očekivalo, ali iznad granice od sedam juana za dolar. Slabiji juan podiže troškove uvoza nafte, čije su cijene izražene u dolarima, a to koči potražnju. Kina je najveći uvoznik sirove nafte u svijetu.

Odvojeno je cijene nafte danas pritisnula i prognoza o rastu proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

U američkoj vladi procjenjuju da će proizvodnja nafte iz škriljca u sedam velikih bazena u rujnu porasti za 85 tisuća barela dnevno, na rekordnih 8,77 milijuna barela dnevno.

Ujedno je u SAD-u otvoren veliki naftovod između permskog škriljevačkog bazena i obale Meksičkog zaljeva, koji će omogućiti povećanje američkog izvoza a time i globalne ponude nafte.

Pitanje je samo hoće li se američkim proizvođačima isplatiti daljnje povećanje proizvodnje s obzirom na aktualnu razinu cijena, upozorava Callum Macpherson iz Investeca.

Veća američka proizvodnja minira nastojanja ostalih velikih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom njezinih saveznika, uključujući Rusiju, da podupru cijene ograničenjem opskrbe.

Saudijska Arabija najavila je prošlog tjedna da u kolovozu i rujnu planira zadržati izvoz ispod razine od sedam milijuna barela dnevno kako bi potaknula smanjenje globalnih zaliha.

Analitičari povezuju tu najavu s planiranim uvrštenjem u burzovnu kotaciju dionica nacionalne naftne kompanije Saudi Aramco.

„Budući da Saudi Aramco navodno ponovno razmatra mogućnost IPO-a, neki se analitičari slažu s mišljenjem da Saudijska Arabija sada priželjkuje više cijene sirove nafte pa će zato smanjiti i svoju proizvodnju", tumače u austrijskoj konzultantskoj kući JBC Energy.

OPEC ni jutros nije objavio podatak o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu. Prošle je srijede iznosila 57,82 dolara.