SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE VESTI
 
Yandex želi da svoje tehnološke i IT platforme primenjuje u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.02.2018. - 20:56:00
Zadnja izmjena: 27.02.2018. - 09:07:43
MOSKVA - Ruska tehnološka i IT kompanija Yandex otvoriće svoje predstavništvo u Srbiji, najavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović i gradski menadžer Beograda Goran Vesić održali su u Gradskom sekretarijatu za saobraćaj sastanak sa predstavnicima najveće ruske IT kompanije Yandex.

- Yandex dolazi u Srbiju, a žele da svoje tehnološke i IT platforme primenjuju u Srbiji - kaže Popović i objašnjava da je ovo četvrta poseta predstavnika ruske kompanije Srbiji, i da će sutra posetiti Kragujevac i Niš, a uskoro i Novi Sad.

Na sastanku je bilo reči, kaže Popović, o "pametnom transportu", na koji način on funkcioniše u Moskvi i kako da se ruska iskustva prenesu na srpske ulice.

Ministar Popović objašnjava da će Beograđani, a zatim i stanovnici drugih gradova u Srbiji, zahvaljujući inovacijama ruske kompanije preko mobilnog telefona moći da dobiju informacije o nadzemnom, a kada bude urađen metro u Beogradu i podzemnom prevozu, zatim podatke o tome gde su gužve i slobodna mesta za parkiranje, kao i informacije gde se dogodio saobraćajni udes i gde su radovi na putu.

Podsetimo, Grad Kragujevac će u utorak (27. februara 2018. godine) potpisati memorandum o razumevanju sa ruskom IT kompanijom Yandex u cilju stvaranja Smart city prostora na teritoriji grada.