SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Tehnološki sektor u plusu, Apple i Nasdaq rekordno
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.06.2018. - 07:53:39
NEW YORK -  Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pri čemu je najviše ojačao tehnološki sektor, a zahvaljujući tome, Nasdaq indeks dosegnuo je rekordnu razinu.

Dow Jones ojačao je 178 bodova ili 0,72 posto, na 24.813 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 2.746 bodova, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na rekordnih 7.606 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 0,8 posto, pri čemu je cijena dionice Applea porasla 0,8 posto i dosegnula najvišu razinu u povijesti.

Zahvaljujući tome, Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, dosegnuo je najvišu razinu u povijesti.

Snažno su porasle, 1,1 posto, i cijene dionica u potrošačkom sektoru.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najveći je gubitnik, pak, bio energetski, s padom od 0,9 posto. Posljedica je to pada cijena nafte zbog rekordne proizvodnje 'crnog zlata' u SAD-u, što je izazvalo bojazan od jačanja ponude u odnosu na potražnju.

Tržište je, kažu analitičari, i dalje podržano boljim nego što se očekivalo podacima o zapošljavanju u SAD-u, objavljenima u petak jer pad stope nezaposlenosti na 3,8 posto, najnižu razinu u 18 godina, pokazuje da gospodarstvo stabilno raste.

„Tržište je u zamahu nakon izvješća o zapošljavanju u petak, koje je pokazalo da je gospodarstvo snažno", kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

No, upozorava na trgovinske tenzije, nakon što je prošloga tjedna Washington uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika, a te zemlje najavile protumjere.

„Izvješće o zapošljavanju pokazuje što se događalo prošloga mjeseca, dok će protekcionističke mjere utjecati na buduće događaje", kaže Kristina Hooper.

Trenutno su, kaže, uvođenje carina i trgovinske napetosti u drugom planu, no upozorava da bi „investitori mogli biti uhvaćeni na krivoj nozi ako dođe do negativnog utjecaja protekcionizma na gospodarski rast".

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 7.741 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,37 posto, na 12.770 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 5.472 boda.