DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 pao treći dan uzastopno
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2019. - 07:45:40
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skliznuo treći dan zaredom jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, premda iz Washingtona stižu ohrabrujuće poruke.

Dow Jones ojačao je 2 boda ili 0,01 posto, na 25.967 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 2.879 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 7.943 boda.

Tržište je i dalje pod pritiskom zbog prijetnji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će u petak povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara s 10 na 25 posto jer se trgovinski pregovori odvijaju presporo.

Iz Washingtona su poručili i da je Kina odustala od nekih obveza na koje je ranije u pregovorima pristala, što je dovelo do Trumpove reakcije.

Ipak, Bijela kuća poručila je jučer i da ima naznaka da Kina želi postići dogovor, dok je Peking poručio da će uzvratiti protumjerama, ako Washington poveća carine.

Kineska pregovaračka ekipa na čelu sa zamjenikom premijera Liu Heom stiže u četvrtak u Washington na nastavak pregovora.

„Kretanja na tržištu pokazuju da ulagači nisu sigurni kako će završiti razgovori između dvije strane ovoga tjedna", kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki SunTrust Advisory Services.

Podršku tržištu pružili su, pak, bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati američkih kompanija. Jučer je, među ostalim, zbog toga cijena dionice Walta Disneya skočila više od 1 posto.

Od 426 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,2 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.271 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 posto, na 12.179 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.417 bodova.