SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 blago pao nakon tri dana rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.03.2019. - 08:42:51
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao, nakon tri dana rasta, jer nema novih vijesti koje bi podržale rast tržišta, a nejasno je i kada bi SAD i Kina mogli postići trgovinski dogovor.

Dow Jones ojačao je 7 bodova ili 0,03 posto, na 25.709 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 2.808 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 7.630 bodova.

Nakon tri dana rasta, S&P 500 i Nasdaq indeks jučer su blago pali jer nije bilo gospodarskih pokazatelja ili drugih novih vijesti koje bi mogle pružiti daljnju podršku tržištu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i ministar financija Steven Mnuchin kazali su jučer da trgovinski pregovori s Kinom brzo napreduju, no Trump je kazao i da ne može točno reći kada će biti postignut konačni dogovor.

Najavljivalo se da bi Trump i kineski predsjednik Xi Jinping mogli održati sastanak na Floridi krajem ovoga mjeseca, no sada se nagađa da bi se taj susret mogao odgoditi za travanj.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi brexita.

Nakon što su britanski parlamentarni zastupnici polovicom tjedna odbacili prijedlog vlade za sporazumni izlazak Britanije iz Europske unije, a potom i za izlazak bez sporazuma, jučer su podržali prijedlog da se brexit na neko vrijeme odgodi. No, odbacili su i mogućnost novog referenduma.

„Očekujemo da će se S&P 500 indeks kretati u rasponu od 2.750 do 2.800 bodova dok ne dobijemo odgovore u vezi trgovine s Kinom, brexita itd.", kaže Art Hogan strateg u tvrtki National Securities.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Boeinga, koja je pala daljnjih 1 posto, nakon što je početkom tjedna izgubila na vrijednosti više od 10 posto.

Pritisak na tu dionicu posljedica je pada Boeingovog putničkog zrakoplova u Etiopiji u nedjelju, pri čemu je poginulo više od 150 putnika.

Kako je to bio već drugi pad Boeingovog novog modela zrakoplova 737 MAX 8 u posljednjih pet mjeseci, kompanija je obustavila sve letove tim modelom.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,37 milijardi.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7.185 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 11.587 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 5.349 bodova.