DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street prekinuo negativnu seriju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.03.2019. - 07:54:15
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi znatno porasli, prvi put nakon pet dana pada, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, dok je cijena Boeinga oštro pala.

Dow Jones ojačao je 200 bodova ili 0,79 posto, na 25.650 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,47 posto, na 2.783 boda, a Nasdaq indeks 2,02 posto, na 7.558 bodova.

Zbog niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, prošloga su tjedna ti indeksi potonuli više od 2 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak od kraja prošle godine.

No, jučer su nadoknadili dobar dio tih gubitaka, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru za 2,2 posto.

„Nakon prošlotjedne slabosti tržišta, dionice su postale malo podcijenjene, pa je uslijedila korekcija cijena", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Applea, s rastom cijene za 3,5 posto, nakon što su analitičari Bank of America preporučili 'kupnju' dionice tog proizvođača iPhonea.

S druge strane, među najvećim je gubitnicama bila dionica Boeinga, s padom cijene za više od 5 posto, zbog čega je Dow Jones zaostao po rastu za drugim indeksima.

Pritisak na tu dionicu posljedica je pada Boeingovog putničkog zrakoplova u Etiopiji prije dva dana, pri čemu je poginulo više od 150 putnika.

To je već drugi pad Boeingovog novog modela zrakoplova 737 MAX 8 u posljednjih pet mjeseci, pa su mnogi zrakoplovni prijevoznici obustavili letove tim modelom.

Unatoč snažnom rastu indeksa, na tržištu nije vladala euforija, na što ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je tržištima vlasnika jučer zamijenila 7,1 milijarda dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7.130 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 11.543 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.265 bodova.