DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Poruke iz Feda spustile indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.05.2019. - 07:38:14
NEW YORK - Na Wall Streetu su indeksi pali s rekordnih razina, nakon tri dana rasta, jer su nakon poruka predsjednika Feda Jeromea Powella splasnule nade da bi središnja banka do kraja godine mogla smanjiti kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 162 boda ili 0,61 posto, na 26.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 posto, na 2.923 boda, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 8.049 bodova.

Nakon što su prethodnih dana dosezali rekordne razine, indeksi su jučer pali jer su ulagače razočarale poruke američke središnje banke.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je, kao što se očekivalo, kamatne stope ostavio nepromijenjene. No, predsjednik Feda Powell kazao je da bi slabljenje inflacije u ovoj godini mogla biti samo posljedica prolaznih čimbenika.

''Smatramo da su naša politička stajališta u ovom trenutku prikladna, ne vidimo nikakvog razloga za promjene u bilo kojem smjeru'', kazao je Powell.

Poručio je i da se rast gospodarstva nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta gospodarstva bliži desetoj godini.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi središnja banka zbog slabljenja inflacijskih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine.

Tim više što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao Fed da smanji kamate za cijeli postotni bod i poduzme druge mjere za poticanje gospodarstva.

S druge strane, tržište je podržano boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih 76 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,5 posto veće u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.