SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Oprezna trgovina, kompanije smanjuju prognoze
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 09.02.2019. - 08:38:27
NEW YORK – Kraj tjedna donio je orpeznu trgovinu i male promjene indeksa na Wall Streetu.

Investitori nisu sigurni da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, a suzdržani su i zbog toga što kompanije smanjuju poslovne procjene za iduće razdoblje.

Dow Jones je pao 0,3 posto, na 25.106,33 boda, S&P500 porastao je 0,1 posto, na 2.707,88 bodova dok je Nasdaq ojačao 0,1 posto, na 7.298,20 bodova..
Investitore brine usporavanje najvećih svjetskih ekonomija kao i  trgovinske tenzije na relaciji SAD-Kina. 

Kakakav-takav optimizam održavaju korporativni rezultati koji su zasad bolji od očekivanja. Jednako tako, investitorima se sviđa i novi uravnoteženiji pristup Feda. 

Ipak, mnoge kompanije smanjuju procjene. Analitičari predviđaju kako će kompanije u sastavu S&P500 indeksa u prvom kvartalu ove godine smanjiti zaradu po dionici za 1,8 posto. To je nešto lošije nego prije nekoliko tjedana kad su predviđali rast zarada. No, na godišnjoj razini očekuju zaradu po dionici od 5 posto. 

Dobitnica dana u petak bila je Motorola Solutions čije su dionice uzletjele 14,1 posto. Financijski sektor bio je na meti prodavatelja zbog pada kamatnih stopa, a među većim gubitnicima bio je Morgan Stanley čije su dionice srezane 1,6 posto.