SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Nade u trgovinski dogovor podigle indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.03.2019. - 08:05:27
NEW YORK - Na Wall Streetu su indeksi porasli zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, no trgovalo se oprezno zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 91 bod ili 0,36 posto, na 25.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 2.815 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 7.669 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se dobrom raspoloženju nakon što je objavljeno da su SAD i Kina postigli daljnji napredak u trgovinskim pregovorima po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U četvrtak su američki pregovarači stigli u Peking, a idućega tjedna pregovori će se nastaviti u Washingtonu.

Zahvaljujući tome, jučer je među najvećim dobitnicima, s rastom od 0,8 posto, bio industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, čime su se odmaknuli od najnižih razina u 15 mjeseci, no krivulja prinosa između tromjesečnih trezorskih zapisa i 10-godišnjih obveznica i dalje je u inverziji.

Od prošloga petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u posljednjih 50 godina.

Ulagače su zabrinuli i podaci o usporavanju rasta američkog gospodarstva. Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju, koja je pokazala da je gospodarstvo poraslo 2,2 posto na godišnjoj razini.

To je znatno sporiji rast u odnosu na prvu procjenu, 2,6 posto, i znatno sporije u odnosu na prethodi kvartal, kada je rast iznosio 3,4 posto.

Već dulje vrijeme ulagače zabrinjavaju i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava, od Kine do eurozone.

Podršku tržištima pružaju, pak, poruke iz središnjih banaka o popuštanju monetarne politike.

Nedavno je američka središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva i poručila da ove godine vjerojatno neće povećati kamatne stope.

Mnogi vjeruju i da bi Fed do kraja godine mogao smanjiti kamatne stope.

Zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone, i Europska središnja banka (ECB) odgodila je planirano povećanje kamata i najavila nove poticajne mjere.

Očekuje se da će i druge najveće središnja banke u svijetu popustiti monetarnu politiku kako bi potaknule rast svojih gospodarstava.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,27 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,54 milijarde.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 7.234 boda, a frankfurtski DAX 0,08 posto, na 11.428 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,09 posto, na 5.296 bodova.