SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi pali, upitan završetak trgovinskog rata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2019. - 07:41:49
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi blago pali jer je ulagače zabrinulo izvješće da se SAD i Kina ne mogu složiti oko nekih pitanja u trgovinskim pregovorima.

Dow Jones oslabio je 26 bodova ili 0,10 posto, na 25.887 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 posto, na 2.832 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,12 posto, na 7.723 boda.

Nakon što su u ponedjeljak porasli, jučer su S&P i Dow Jones indeks blago pali, što je ponajviše posljedica zabrinutosti ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, nakon što je Bloomberg izvijestio da se Peking odupire nekim zahtjevima Washingtona.

Dosad su poruke o napretku u pregovorima podržavale nadu ulagača da će Washington i Peking uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se okončao lanjski carinski rat. No, sada su ulagači ponovno zabrinuti.

„Strahovanja od neuspjeha trgovinskih pregovora ponovno su oživjela, a ulagači se plaše da bi Kina mogla odbaciti i neka obećanja koja je dosad dala u pregovorima", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Alliance.

S druge strane, pozitivno na tržište utječe uvjerenje ulagača da američka središnja banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.