SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Blagi rast indeksa, potonuće General Electrica
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2017. - 07:25:18

NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago porasli, nakon prošlotjednog pada, a trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u i oštrog pada cijene dionice General Electrica (GE).

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 23.439 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 2.584 boda. Nasdaq indeks ojačao je, također, 0,10 posto, na 6.757 bodova.

Na tržištu vlada oprez, nakon što su prošloga tjedna ti indeksi pali po prvi puta nakon osam tjedana rasta zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu, pak, smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto odmah, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

Među najvećim gubitnicama jučer je bila dionica GE-a, nakon što je taj industrijski konglomerat srezao dividendu za 50 posto, smanjio procjene zarade i objavio plan prema kojemu bi se GE restrukturirao u manju, ali fokusiraniju kompaniju.

Zbog tih neočekivanih poteza poslovodstva, cijena dionice GE-a potonula je više od 7 posto i zaronila na najnižu razinu u pet godina.

"Ulagači koji su investirali u GE zbog dividende počeli su prodavati dionice i tražiti bolje investicije za svoj novac", kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u sektorima koji isplaćuju veću dividendu, kao što su komunalni i potrošački.

Porasle su i cijene dionica u bankarskom sektoru nakon vijesti o dvostranačkom dogovoru u Senatu u vezi ublažavanja nekih regulacija u tom sektoru. KBW regionalni bankarski indeks ojačao je 1,3 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je i dionica proizvođača igračaka Mattela, sa skokom cijene za više od 20 posto, nakon vijesti da je konkurentska tvrtka Hasbro zainteresirana za preuzimanje Mattela. Dionica Hasbroa poskupila je gotovo 6 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 posto, na 7.415 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 13.074 boda, a pariški CAC 0,73 posto, na 5.341 bod.