SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Vučić: Ako postignemo kompromis sa Albancima, biće referendum
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 27.05.2019. - 19:28:45
BEOGRAD - O Kosovu i Metohiji građani će odlučivati na referendumu ukoliko bude postignut kompromis sa Albancima, ali sam skeptičan da će ga biti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u Skupštini Srbije na sednici o Kosovu rekao da će referendum biti obavezujući i da će "biti onako kako narod odluči".

"U slučaju da nema kompromisa Albanci će napasti Srbe na Kosovu. Iako je teško i znamo da je na Kosovu NATO, mi pogrom Srba nećemo dozvoliti. Neće biti ponovo Oluje i Bljeska", rekao je Vučić u Skupštini Srbije podnoseći izveštaj o Kosovu.

On je kazao da je Srbija sa tim upoznala medjunarodnu zajednicu, kao što je načelnik Generalštaba VS Milan Mojisilović obavestio o tome komandanta NATO.

Prema njegovim rečima, to je jedan makar mali razlog zašto napada do sada nije bilo.

On je pozvao sve da mu pokažu nekog "novog Obilića koji može lako da vrati Kosovo".

"Gde je on? Pokažite mi takvog medju vladikama, pesnicima, političarima, tog junačkog sina i ja ću se skloniti jer ja to nisam u stanju. U suprotnom neću (se skloniti)", rekao je Vučić.

On je kazao i da su kroz istoriju najgori najbolje proglašavali za izdajnike i da neka slobodno proglase da je "prodao najskuplju srpsku reč Kosovo".

Vučić je istakao i da je došao u Skupštinu Srbije da kaže istinu kao što je došao u SPC na poziv patrijarha "da tačno vidimo gde smo".

"Mnogo borbe je pred nama", zaključio je Vučić koji je u parlamentu izveštaj podnosio dva sata i 25 minuta.

Zamrznuti konflikt nije rešenje, potreban kompromis, pitanje trenutka kada će Albanci napasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom – normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

"Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca jer oni to ne mogu više da podnesu", rekao je Vučić podnoseći izveštaj o Kosovu i Skupštini Srbije.

On je kazao da zamrznuti konflikt ne može da bude rešenje jer ga Albanci neće.

Vučić je kazao da će dati sve od sebe ako Priština ukine takse na uvoz robe iz Srbije, da dodje do nekakvog kompromisa "rešenje u kom će se voditi računa o interesu našege naroda, bezbednosti i sigurnosti naših ljudi i crkava i manastira, ali i o interesima Srbije".

Srbija nema vlast na Kosovu, potrebno je prestati sa obmanjivanjem javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da Srbija nema vlast na Kosovu sem u zdravstvu i školstvu i da je potrebno prestati sa obmanjivanjem javnosti.

On je kazao da to govori već sedam godina od kako je na vlasti, kao što govori da je potreban mir i stabilna ekonomija i dogovor sa Albancima.

Vučić je istakao da za prethodnih sedam godina od kako je na vlasti, Srbija na Kosovu nije izgubila ništa što već nije bilo izgubljeno i da je sedam godina pokušavao nešto da dobije "tamo gde je sve izgubljeno".

"Mi smo se sedam godina teško svadjali, pregovarali i natezali vezanih ruku i nogu i mirno mogu da vam kažem nismo izgubili ništa što već nije bilo izgubljeno, niti smo trgovali ni sa čim što neko već odavno nije prodao i nismo dali pedalj onoga što neko već nije dao, već smo krenuli da vraćamo Srbiju u igru i da ima ono što može da ima", rekao je Vučić.

On je kazao da je Srbija u poslednjih sedam godina dobila mir, veću sigurnost, bolju i snažniju ekonomiju koja je "izrodila bolju i snažniju srpsku vojsku i policiju i čoveka koji je zagledan u evropsku budućnost i mogućnost da nastavimo da se borimo".

Kako je istakao, prvi put za sedam godina Srbija nije završila tragično sa potpunim porazom i kolapsom.

Od zapadnih mentora Prištine zavisi nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas, u Skupštini Srbije, da Priština ne želi da nastavi dijalog, a "da li će ga želeti mnogo je više pitanje za njihove zapadne mentore", kao i da je Srbija sprema za dijalog čim se ukinu takse.

On je rekao da je dijalog sa Prištinom bio jedini način da se sačuva mir, tokom kojeg je Beograd uspeo da donekle "amortizuje apsolutno beskompromisan stav onih koji podržavaju nezavisnost Kosova".

Prema njegovim rečima, i takvi su prihvatili da Kosovo nije završena stvar i da srpski glas može da se čuje.

"Da li ćemo dobiti sve što želimo nećemo, neću da budem lažov da kažem drugačije kao što to neki rade", rekao je Vučić.

"Da su nastavljeni pregovori, siguran sam da bismo dobili mnogo više nego što smo imali 2000. godine ili 2008.", rekao je Vučić.

On je rekao da je od 2014. do 2018. sprečeno da Kosovo postanje članica 9 medjunarodnih organizacija, kao što su UNESKO ili Interpol, dok je 13 zemalja povuklo priznaje nezavisnosti Kosova.

Govoreći o nastojanjima Prištine da ovlada severom Kosova, on je rekao "Srbi sa severa neće samostalno odgovoriti ukoliko ih neko ugrozi".

"Uslediće odgovor celokupnog srpskog naroda, novog progona kao 2004. neće biti", naglasio je Vučič.

On je rekao da je posle ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića Priština pokušala da "kriminalizuje Srbe sa severa i tako im oslabili odbranu kako bi bili laka meta".

Prema njegovim rečima, oslabljen je sever Kosova zajedničkim nastojanjem Albanaca, dobrog dela zapadnih sila i "jednog dela srpske politike", pominjući prethodno neke koji "žive na Savskom vencu, a lažno se predstavljaju da su sa Kosova".

Vučić je rekao da će govoriti još pola sata ili 45 minuta, što je propraćeno upadicom predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja iz klupe, kome je Vućić uzvratio.

"Mogu ja da govorim do zore, ali ti ne možeš da izdržiš", rekao mu je Vučić.