SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u trećem kvartalu veća 5,1%
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 13.11.2017. - 22:12:27
PODGORICA - Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća je 5,1 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata.

"Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća je 40,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Efektivni sati na gradilištima u trećem kvartalu veći su 19,9 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su 1,3 odsto veća u odnosu na drugi kvartal.

Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu u odnosu na prosječni kvartal iz 2010. godine veća je 123,3 odsto, dok su efektivni sati ostvareni na gradilištima veći 108 odsto u odnosu na prosječni kvartal iz 2010. godine.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

"Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka", naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.