SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SNEG
 
Vojvodina zavejana, evakuacija završena (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 31.01.2014. - 19:48:00
Zadnja izmjena: 31.01.2014. - 19:52:35
BEOGRAD - Zbog nevremena i snežnih nanosa u Zrenjaninu je proglašena vanredna situacija, put od Perleza ka Stajićevu je blokiran, vojni helokopteri prebacili su do zrenjaninske bolnice 84 osobe, dok je uvedena zabrana ulaska kamiona iz Mađarske i Rumunije, kao i plovidba Dunavom.

Evakuacija zavejanih sa deonice puta Stajićevo-Perlez kod Zrenjanina je završena, a dva vojna helikoptera sa te lokacije prebacili su 84 osobe do zrenjaninske bolnice, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić. On je dodao da je na raščišćavanju smetova učestovalo i pet inžinjerijskih vozila i da je vojska pomagala i na drugim lokacijama, a vojni helikopter "gazela" je korišćen za izviđanje.

Na putevima u okolini Zrenjanina gde je zbog olujnog vetra najkritičnija situacija, ekipe Sektora MUP-a za vanredne situacije i drugih službi evakuisale su stotinak ljudi, rekao je zamenik načelnika Sektora Goran Nikolić i najavio da se ni za vikend ne očekuje ništa dobro, kada su u pitanju vremenske neprilike.

Nikolić je naveo da je situacija posebno teška oko Vršca, Jaše Tomića, Kovačice, Pančeva, Iđoša, Bačke Topole, praktično u celoj Vojvodini, osim u Sremu. On je naveo da su na putu Beograd - Subotica kamioni preprečili prolaz i sa jedne i druge strane, a smetovi su i do tri metra.

Na deonicu puta Stajićevo-Perlez kod Zrenjanina upućeni su, kako bi pomogli u evakuaciji i raščišćavaju, i pripadnici odreda Žandarmerije iz Novog Sada. 
Na licu mesta bili su i ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić koji su sa pripadnicima vojske razgovarali o situaciji na terenu.

Zbog jakog vetra koji stvara smetove, situacija na putevima na severu Bačke menja se iz časa u čas, na auto-putu se povremeno vozila zaustavljaju i stvaraju kolone od nekoliko kilometara, teška mehanizacija "Vojputa" uklanjala je kamione, dok mehanizacija Vojske Srbije izvlači vozila s lokalnih puteva. Kako tvrde u kompaniji "Vojput", na auto-putu između Horgoša i Feketića, zbog izuzetno jakog vetra koji nanosi sneg na kolovoz, saobraćaj se obavlja izuzetno otežano, kao i čišćenje snega, a kamioni su zaustavljeni na parkiralištima i zaustavnim trakama. 

Zbog snega i olujnog vetra koji su zadesili Srbiju od danas je sav teretni saobraćaj iz pravca Rumunije i Mađarske zabranjen, kao i plovidba Dunavom. Ovakav režim saobraćaja biće na snazi dok traju vremenski uslovi koji otežavaju bezbedan režim saobraćaja, a što se, prema prognozama, očekuje do 3. februara.

Zasedao je i Štab za vanredne situacije, a Marić je rekao da je usled udara vetra velike jačine i snežnih nanosa ugrožena cela Vojvodina, osim Srema. Ministar saobraćaja Aleksandar Antić rekao je na sednici Štaba da je na raspolaganju dovoljno mehanizacije, "a najveći problem je teretni saobraćaj, jer da njega nema, puteve bi očistili za sat". Antić je upozorio na to i da će policija žestoko kažnjavati sve koji ne prihvate zabranu saobraćaja teretnih vozila, a apelovao je na građane da se prilagode postojećim vremenskim uslovima.

On je istakao i da lokalne samouprave, posebno u najugroženijim područjima, moraju ozbiljnije da pristupe čišćenju lokalnih saobraćajnica, dok će država čistiti državne puteve. Antić je istakao i da je dao je nalog Lučkoj kapetaniji da se zabrani plovidba Dunavom da ponovo ne bi došlo do prevrtanja neke barže ili odvezivanja splava, kao što se dogodilo jutros kada se nedaleko od Pančevačkog mosta prevrnula jedna barža i otkačio splav "Lukas" kod Brankovog mosta.

Predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Zvonimir Pešić je istakao da su pripadnici oružanih snaga angažovani na izvlačenju zavejananih u smetovima i da su pripremili tople napitke, ćebad i vreće.

Na sednici je istaknuto i da će nadležni situaciju pratiti neprestano, da će građani biti blagovoremeno obaveštavani o svemu i da se razmatra predlog zabrane kompletnog saobraćaja u ugroženim područjima od 22 sata do jutra.

Gradski štab za vanredne situacije u Zrenjaninu proglasio je vanrednu situaciju na području srednjeg Banata, a lokalna samouprava takođe je angažovana na raščišćavanju zavejane deonice.

U Školskoj upravi Zrenjanin, koja pokriva područje tog grada i još 18 lokalnih samouprava, danas nije radilo šest seoskih škola, a zbog olujnog vetra i snežnih nanosa đaci u mnogim vojvođanskim opštinama ni sutra neće ići na časove, iako je po kalendaru radna subota. Prema rečima načelnika Školske uprave Zrenjanin Staniše Banjanina, za sada je najmanje sedam lokalnih samouprava u Vojvodini donelo odluku da škole sutra ne rade i to u Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Žitištu, Kanjiži, Plandištu i Novom Bečeju.

"Situacija se procenjuje i u drugim sredinama, pa je moguće da će još neke opštine i gradovi odlučiti da deca sutra ne idu u školu", rekao je Banjanin Tanjugu.

Usled vremenskih neprilika, na prostoru Banata danas je registrovan manji broj prekida u isporuci električne energije, saopštila je Elektrovojvodina. Najjači udari vetra bili su na području Elektrodistribucija Zrenjanin i Pančevo gde je zabeležen jedan broj ispada sa mreže, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu tog preduzeća.

"Na teritoriji Zrenjanina zabeležena su četiri ispada na srednjem naponu, dok je na teritoriji Elektrodistribucije Pančevo zabeleženo pedesetak kvarova na niskom naponu", navode u Elektrovojvodini, dodajući da ostali ogranci koje distribucijom struje pokriva to preduzeće nisu imali većih problema. 

Udari vetra, kako kažu u ovom preduzeću, jači su od 100 kilometara na sat, što onemogućava delovanje ekipa Elektrovojvoidine na terenu. 

"Poštujući život onih koji rade u najtežim uslovima, monterskih mobilnih ekipa, udari vetra te jačine, prema propisima, zabranjuju intervencije, odnosno penjanje na visinu radi otklanjanja kvarova", kažu u Elektrovojvodini. 

Iz tog preduzeća pozivaju građane na strpljenje, jer otežani vremenski uslovi usporavaju rad ekipa, a one će izaći na teren i otkloniti kvar čim to uslovi dozvole.