SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Vlada pomaže gubitaška Skijališta CG sa preko milion eura
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.01.2020. - 13:19:10
PODGORICA - Iz državnog budžeta ove godine biće izdvojeno 1,18 miliona eura kako bi Skijališta Crne Gore mogla da posluju, a izvjesno je da će se ta praksa nastaviti i narednih godina dok firma ne bude mogla sama da se izdržava.

Prvu godinu poslovanja, 2018, kompanija je završila u gubitku skoro 47.000 eura.

Vijesti pišu da će samo za zarade biti izdvojeno 900 hiljada eura, iako ni na zvanično otvorenom skijalištu Kolašin 1600 još nema skijanja, zbog nedostatka snijega. Prošle godine je za plate izdvojeno oko 571 hiljada eura.

Skijališta Crne Gore su preduzeće koje je osnovala Vlada za upravljanje novim ski centrima kao što su Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica i Planinski centar Komovi i Eco adventure park Komovi. Od tih sadržaja, do sada je, u februaru prošle godine, otvoreno samo djelimično završeno skijalište Kolašin 1600.

Prema finansijskom planu Skijališta Crne Gore za ovu godinu, planiran je prihod od 650 hiljada eura, najviše od prodaje ski-pasova tokom zimske turističke sezone i turističkih vožnji žičarom ljeti.

Finasijskim planom i programom za ovu godinu predviđeno je da se od prodaje ski-pasova prihoduje 185,95 hiljada eura, a tokom ljetnje sezone 4.000.

Iako je, barem kalendarski, zimska sezona poodmakla, na skijalištu Kolašin 1600 praktično nema dnevnih prihoda od ski-pasova, zbog nedostatka snijega.

"Osim prihoda od poslovanja, izvor finansiranja su i transferi iz budžeta. Da bi planirani bilans bio pozitivan i preduzeće nesmetano moglo da funkcioniše, potrebno je dodatno 1,1 milion eura za pokriće rashoda koji se odnose na troškove zarada zaposlenih u iznosu od 900 hiljada eura, amortizacije od 30 hiljada, ostale poslovne rahode 159.000, troškove materijala 11.000 i 80.000 za nabavku opreme. Neiskorišćena sredstva, ako ih bude, koristiće se za servisiranje obaveza u budućem periodu poštujući princip racionalnosti", navodi se u finansijskom planu.