DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-SAD
 
Uskraćivanje vize Dikoviću neće uticati na odnose Srbije i SAD
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 12.01.2018. - 19:18:10
BEOGRAD - Odluka administracije Sjedinjenih Američkih Država da načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću ne izda vizu neće uticati na međusobne odnose dve zemlje.

Izvršni direktor Atlantskog saveta Vlade Radulović ocenjuje za Danas da situacija oko neizdavanja vize Dikoviću jeste neuobičajena, ali da vojni odnosi dve zemlje nikako ne mogu biti svedeni na personalizovane nivoe.

- Pogoršati odnose zbog jednog čoveka nije dobro, makar on bio načelnik Generalštaba. Amerikanci sigurno imaju jake razloge zbog kojih su odbili da izdaju vizu Dikoviću i na američkoj ambasadi je da ih obrazloži. Međutim, moguće je i da razloge nikada nećemo saznati, ali to ne bi smelo da utiče na odnose dve zemlje - ističe Radulović.

Sličnog mišljenja je i penzionisani general i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost DS Sreto Malinović. On kaže da odluka da se generalu Dikoviću ne izda američka viza neće uticati na međusobne odnose dve zemlje.

- Navodni razlog za neizdavanje vize zbog toga što je prisustvovao rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine je totalni nonsens. Razlozi su mnogo dublji. Verujem da je to zbog tvrdnji Fonda za humanitarno pravo da je Ljubiša Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i u BiH. Takođe, i njegova pasivnost u situacijama kada je trebalo da reaguje, a nije, poput poplava ili slučaja "Helikopter" - kaže Malinović.

On dodaje da su Dikovića njegovi pretpostavljeni tada ponižavali, što će i nastaviti kada Diković ode u penziju "ove godine, ili za dve, ukoliko mu produže mandat".

Sa druge strane, ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa velikim nestrpljenjem čeka odgovor na pitanje kako je moguće i zašto je generalu Dikoviću uskraćena viza za putovanje koje su tražili američki domaćini, a ne putovanje koje je tražio on ili Vojska Srbije.

- Ništa u biografiji generala Dikovića, u njegovom ratnom putu, u njegovom životu ne može i nije razlog da ne dobije vizu za putovanje za SAD. Mi nismo dobili zvanično objašnjenje zašto je to tako, tražili smo ga i tražićemo ga ponovo - istakao je Vulin. On je ocenio da je takva odluka loša za vojne odnose dve zemlje, da ne doprinosi našoj saradnji i ostavlja loš trag i da se boji "da će ova odluka i dalje izazivati loše i negativne posledice". Ipak, sagovornici Danasa smatraju da je izjava ministra Vulina ishitrena, neutemeljena i populistička, kao i da je namenjena glasačima u Srbiji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković negirao je juče da je počinio ili naredio bilo koji zločin za vreme rata na Kosovu i istakao da je, naprotiv, sve učinio da do njih ne dođe. On je tokom posete Spomen-sobi kosmetskim žrtvama rekao da nijedno naređenje nije dobio koje bi na bilo koji način usmeravalo da se čini nešto nečovečno prema civilima na prostoru Kosova, jer je, naprotiv, u svakoj odluci stajalo "da se postupa humano i u skladu sa običajima rata".

Vojni sindikat Srbije zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao pretpostavljenog načelniku Generalštaba, kao i od vojnodisciplinskog tužioca, da protiv načelnika GŠ VS Ljubiše Dikovića pokrenu postupak za raspravljanje njegove vojnodnodisciplinske odgovornosti, jer je 11. januara ove godine, a i ranije, počinio više disciplinskih prestupa. General Diković je juče, prilikom obilaska jedinica u Sremskoj Mitrovici, pred više generala, visokih oficira i podoficira, na najgrublji način vređao jednog starešinu Vojske Srbije, nazivajući ga najpogrdnijim i uvredljivim imenima i obraćajući mu se sa ti, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata i dodaje da će sindikat sagledati osnovanost za podnošenje i krivične prijave protiv generala Dikovića zbog krivičnog dela "Zlostavljanje potčinjenog i mlađeg".