SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZOVI
 
Uprava i radnički savjet Daimlera se dogovorili o ukidanju 10.000 radnih mjesta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.11.2019. - 09:42:00
Zadnja izmjena: 30.11.2019. - 09:42:48
STUTTGART - Njemački multinacionalni proizvođač automobila Daimler je objavio u petak da planira do kraja 2022. godine ukinuti 10.000 radnih mjesta širom svijeta.

Planira ne popuniti neka upražnjena radna mjesta, a da u Njemačkoj ponuditi otpremnine zaposlenima u administraciji.

Ta kompanija je 14. studenoga objavila da planira smanjiti troškove za 1,4 milijarde eura tako što će ukinuti deset posto direktorskih mjesta i drugim mjerama.

Daimler je postigao sporazum sa svojim radničkim savjetom o principima za smanjivanje strukture kompanije o čemu će te dvije strane utvrditi detalje narednih tjedana.

U objavi je navedeno da ta kompanija koja zapošljava 300.000 ljudi, ima za cilj da ukine „tisuće" radnih mjesta širom svijeta tokom tri godine, a šef osoblja Wilfried Port je rekao da će broj ukinutih radnih mjesta „biti peteroznamenkast, ali u doinjem dijelu raspona", prenijela je novinska agencija DPA.

„Postići ćemo da te mjere budu što je moguće više društveno odgovorne", rekao je Port.

Daimler je, pored smanjenja broja radnih mjesta, najavio ponude zaposlenima da skrate tjedno radno vrijeme, dok će privremeno zaposlenim službenicima administracije ugovori biti produženi „vrlo restriktivno".