SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
U studenom nastavljen rast kredita poduzećima za investicije
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 20.01.2020. - 10:15:47
ANALIZA - Prema podacima HNB-a ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem studenog iznosili su 63,2 mlrd. kuna, uz rast na mjesečnoj razini od 1,4%, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 1,3%.

Promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima (koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 62,0%) zabilježili su negativnu godišnju stopu rasta od 9,8%, dok je promjena na mjesečnoj razini pozitivna i iznosi 0,9%. U studenom ukupni devizni krediti iznosili su gotovo 39 mlrd. kuna. S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini bilježe rast za 16,2% (%2B3,377 mil. kuna) te je njihovo stanje na kraju studenog iznosilo 24,7 mlrd. kuna što je najviša razina od studenog 2016. godine. Ovo je ujedno i osmi mjesec za redom zabilježena pozitivna, i u posljednjih sedam mjeseci najviša, godišnja stopa rasta (negativne godišnje stope trajale su od ožujka 2017.) ukazujući na povećanje sklonosti zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana) u studenom je na godišnjoj razini iskazan pad od –1,0%. Nadalje, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u studenom je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 1,0% dok je na godišnjoj razini iskazan pad od -5,0%.
Prema navodima središnje banke godišnji se pad plasmana nefinancijskim poduzećima osjetno usporio (s –2,5% krajem listopada na –1,0% krajem studenoga), čemu je, uz novo zaduživanje većeg broja poduzeća, pridonijelo i iščezavanje dijela negativnog učinka aktiviranja državnih jamstava izdanih brodogradilištima prošle godine.

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz blagi mjesečni rast za 0,5% te godišnji rast od 4,9% na kraju studenog iznosili 33,6 mlrd. kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta (-7,6%). Naime, uz mjesečni rast za 2,5% krediti za obrtna sredstva su na kraju studenog iznosili 29,6 mlrd. kuna.

Očekujemo da će i podaci za prosinac potvrditi nastavak rasta kreditne aktivnosti banaka pri čemu je rast predvođen kreditiranjem sektora stanovništva, čije bi stope rasta ipak trebale nastaviti s blagim usporavanjem. S druge strane krediti poduzećima vjerojatno će bilježiti tek skromne stope rasta.