SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
U studenom izdano 0,5 posto građevinskih dozvola više nego lani
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.01.2018. - 15:58:00
Zadnja izmjena: 12.01.2018. - 18:54:28
ZAGREB - U studenom prošle godine nastavljen je rast broja izdanih građevinskih dozvola, izdano ih je 826, što je za 0,5 posto više nego u istom mjesecu 2016. godine, dok je snažnije, za gotovo 23 posto, na 2,87 milijardi kuna porasla vrijednost radova predviđenih tim dozvolama, pokazuju podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 82,8 posto ili 684 dozvola izdano je za zgrade, a 142 ili 17,2 posto za ostale građevine.

Prema vrstama radova, u studenom je 71,9 posto ili 594 dozvola izdano za novogradnju, a 28,1 posto ili 232 za rekonstrukcije.

Iz Hrvatake gospodarske komore (HGK) ističu kako je nastavljen kontinuitet godišnjeg rasta ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola i broja izdanih dozvola za zgrade prisutan od travnja 2016., ali je u posljednja dva mjeseca dinamika rasta usporila pa su stope spuštene ispod dvoznamenkaste razine na kojoj su se kretale u prethodnim mjesecima.

Kao jednu od specifičnosti statistike za studeni ističu izuzetno visok rast predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama, za 79,1 posto, na 965,9 milijuna kuna, što je podiglo i ukupnu vrijednost radova (za 23 posto).

Vjerojatno je, tumače u HGK, riječ o izdavanju građevinski projekt veće vrijednosti, čime je studeni prema vrijednosti predviđenih radova na ostalim građevinama bio najbolji mjeseci u prošloj godini.

Analitičari Komore iz statistike izdvajaju i izuzetno snažan rast broja stanova na godišnjoj razini i njihove korisne površine.

Naime, prema izdanim građevinskim dozvolama u studenom predviđena je gradnja 1.764 stana, što je 93,2 posto više nego u istom mjesecu 2016. godine.

Broj od 1.764 izdane građevinske dozvole za stanove u studenome prošle godine najveći je mjesečni broj izdanih dozvola za stanove još od prosinca 2009., što potvrđuje obnavljanje interesa za stanogradnjom, ističu u HGK.

Napominju i kako je očito da investiranje u stanogradnju postaje sve atraktivnije zbog očekivanja rasta cijena stanova i jačanja potražnje generirane porastom potrošačkog optimizma pri gospodarskom rastu, poboljšanjem situacije na tržištu rada, rastom plaća te primjenom poticajnih mjera u stambenoj politici.

Po podacima DZS-a, u prvih jedanaest prošlogodišnjih mjeseci u Hrvatskoj su izdane 8.593 građevinske dozvole, što je 20,2 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Pritom je 7.093 dozvola izdano za zgrade, a 1.500 za ostale građevine.

Kumulativni statistički podaci za prvih jedanaest mjeseci lani pokazuju da je dozvolama izdanim u tom razdoblju predviđena vrijednost radova u iznosu od 23,5 milijardi kuna, što je rast od 15,3 posto.

Pritom vrijednost radova predviđenih za izvođenje na zgradama iznosi 16,67 milijardi kuna, dok je vrijednost predviđenih radova na ostalim građevinama, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, sportskih terena i dr. 6,8 milijardi kuna.

Po podacima DZS-a, građevinskim dozvolama izdanim u prvih jedanaest mjeseci prošle godine predviđena je gradnja ili rekonstrukcija 11.237 stanova, što je za 34,7 posto ili 2.896 stanova više nego je bilo predviđeno dozvolama izdanim u istom razdoblju 2016. godine.

U HGK ističu kako praktički dvogodišnji kontinuitet respektabilnog rasta broja izdanih građevinskih dozvola predstavlja solidan temelj za očekivano dinamiziranje građevinske aktivnosti koja se trenutno kreće na relativno niskoj razini.

"Pri rastu gospodarstva i visokoj razini raspoloživih sredstava iz fondova EU očekujemo dinamičan nastavak rasta investicijskih namjera i time izdanih građevinskih dozvola te upotpunjavanje strukture budućih radova snažnijim rastom dozvola za infrastrukturne građevine, čija realizacija zasad s dostatnom dinamikom ne prati kretanje građevinskih radova na zgradama", predviđaju analitičari HGK.