SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPORAZUM
 
Tri kompanije zajedno u pokušaj preuzimanja Energoprojekta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.06.2017. - 14:10:38
BEOGRAD - Kompanije „Napred razvoj", „Jopag AG" i „Montinvest properties" su potpisale sporazum kojim se obavezuju da će zajednički delovati kada je reč o davanju ponude za preuzimanje akcija „Energoprojekt holdinga".

Te kompanije su u saopštenju istovremeno optužile rukovodstvo „Energoprojekta" da im „ugrožava pravo da celishodno zaštite svoj interes",javlja RTS.

Sporazum je, kako je navedeno u saopštenju, potpisan juče na inicijativu „Montinvest propertis" a. d. Beograd, a potpisnici su jednoglasno konstatovali da im nije omogućen transparentan uvid u poslovanje društva.

Zato, kako dodaju, nisu u mogućnosti da obezbede učešće u organima upravljanja, jer im je time ugroženo pravo da na celishodan način zaštite svoje interese kao akcionari sa 35,18 odsto učešća u kapitalu emitenta („Energoprojekt").

U saopštenju za medije potpisnika sporazuma, optužen je aktuelni generalni direktor „Energoprojekta" Vladimir Milovanović da protiv firmi „Napred razvoj", „Jopag AG" i „Montinvest propertis" vodi „orkestriranu medijsku kampanju".

Potpisnici ocenjuju da su izjave Milovanovića za štampane medije u Srbiji neodmerene, te da nanose štetu i narušavaju ugled kako „Energoprojekt holdingu" a. d. emitentu akcija, tako i investitorima „Napred razvoj" a. d., „Jopag AG " i „Montinvest Propertis " d. o. o. u zemlji i inostranstvu.

Pojedini mediji pisali su da Dobroslav Bojović, vlasnik „Napreda", želi da neprijateljski preuzme „Energoprojekt" i to tako da preko povezanih lica kupi dodatni paket akcija „Energoprojekta". Mediji navode da je Bojović vršio pritisak na male akcionare, pokušavao da prevari banke i da se iza svega krije njegova želja da od „Energoprojekta" preuzme beogradsko zemljište Blok 26, jednu od najvećih lokacija za gradnju u prestonici koja vredi milione.

„Ukratko, ta organizovana grupa, uz asistenciju pojedinih brokerskih kuća i nekoliko insajdera iz „Energoprojekta" pokušala je da po oprobanom scenariju destabilizuje poverenje akcionara u „Energoprojekt" i isprovocira pad vrednosti akcija i masovnu prodaju akcija kako bi na mala vrata i kršeći zakon preuzela upravljenje „Energoprojektom"",rekao je Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekt holdinga" nedavno za Blic.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je potrebno sačuvati kompaniju Energoprojekt, koja je veoma važna za građevinski sektor Srbije i pozvala nadležne institucije da preispitaju navode o preuzimanje te kompanije.