SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRAJNOST BATERIJE
 
Studija: Velika hladnoća brzo prazni električne automobile
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 09.02.2019. - 09:13:25
LONDON - O problemu gubitka kapaciteta baterija električnih automobila tijekom hladnijih, zimskih mjeseci do sada se ponešto moglo pročitati ili čuti od vlasnika električnih automobila. 

Nedavno smo se s činjenicom manjeg "zimskog" kapaciteta i sami susreli testirajući u siječnju Nissan Leaf, a sada se možemo uvjeriti kako ništa drugačije nije ni kod ostalih električnih automobila pogonjenih baterijama. Štoviše, kod nekih popularnih modela autonomija značajno više pada u hladnijim danima.

Američka automobilska organizacija (American Automobile Association ili AAA), objavila je studiju koja se bavi upravo ovim problemom. Kao baza istraživanja uzet je kapacitet baterija pri 24°C, a za usporedbu testiranja su rađena pri vanjskim temperaturama od -6°C i 32°C.

Mjerenja su pokazala kako automobili u prosjeku na hladnijoj vanjskoj temperaturi gube 12% dosega, a pri vrućinama oko 4%. No, kada se u njima koriste sustavi grijanja ili hlađenja (kako bi putnicima bilo ugodnije), pri hladnijim uvjetima pad dosega iz baterija je čak 41%, a pri vrućini 17%.