DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEGIJA
 
Srpsko tržište kapitala ima probleme, strategija u izradi
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 16.07.2018. - 12:37:10

BEOGRAD - Tržište kapitala u Srbiji ima određene probleme sa kojima se suočava duži vremenski period.

To je izjavio član saveta Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković.

Janković je na skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekao da od 2007. godine promet na Beogradskoj berzi konstantno opada i da se smanuje broj javnih i investicionih društava.

"Sve to govori o neophodnosti donošenja jedne šire državne strategije na kojoj se trenutno radi", rekao je Janković, navodeći da nju rade Komisija, Svetska banka i Ministarstvo finansija.

Kada je reč o radu Komisije, Janković je naveo da su planirani prihodi u 2016. godini bili 121 milion dinara, a da je zbog tržišnih kretanja i sistema finansiranja ostvareno 44 miliona dinara.

S druge strane, posle smanjenja plata i troškova prošle godine je, prema njegovim rečima, ostvarena neto dobit u iznosu od 5,6 miliona dinara.

U 2018. godini planirani su prihodi od 80 miliona dinara, a rashodi u iznodu od 102 miliona dinara, međutim, ističe da rezultati u prvih šest meseci pokazuju da će i ova godina biti uspešna kao prethodna.

"U prvih šest meseci ukupni prihodi Komisije su bili 40, 2 miliona dinara. To je preko 50 odsto plana, a rashodi su na nivou od 39,2 dinara što je značajno ispod planiranih. Siguran sam da će se takav trend nastaviti do kraja godine i u skladu sa tim i ovu godinu ćemo završiti sa pozitivnim finansijskim rezultatom", rekao je Janković.

Janković se nada da će promenom sistema finansiranja, Komisija biti u stanju da duže posluje pozitivno.

Podsetio je da Komisija za hartije od vrednosti nadzire investiciona društva, Beogradsku berzu, Centralni registar hartija od vrednosti, Agenciju za osiguranje depozita i sva javna akcionarska društva koja su na Beogradskoj berzi.

Prema njegovim rečima, Komisija je u 2016. godini sprovela 32 postupka neposrednog nadzora, od toga su u 14 preduzete različite sankcije, od opomena do oduzimanja licence za rad.

Podnete su, kaže, 174 prekršajne prijave protiv javnih društava koji su u svom radu prekršili Zakon o privrednim društvima, odnosno nisu dostavili finansijske izveštaje na vreme ili zbog drugih prekršaja.

Naglasio je i da Komisija za hartije od vrednosti učestvuje u okviru Berlinske inicijative u procesu integracije tržišta Zapadnog Balkana.

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas izveštaj o radu Komisije za 2016. i 2017. godinu, kao i finansijski plan za 2018. godinu.