SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKAZ
 
Sramotno: HTV uručuje otkaz Šikanjiću zbog komentara o Vrdoljaku
Autor/izvor: SEEbiz / Telegram
Datum objave: 27.12.2017. - 16:31:00
Zadnja izmjena: 27.12.2017. - 18:35:35
ZAGREB - HRT je protiv svog dugogodišnjeg novinara i urednika, Milorada Šikanjića, pokrenuo proces uručenja izvanrednog otkaza. 

Šikanjić je 19. prosinca sudjelovao u radijskoj emisiji U mreži prvog u kojoj se raspravljalo o povratku Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a. Uz Šikanjića, kao komentatora HRT-a, u emisiji su gostovala još dvojica političkih komentatora: Jasmin Klarić iz Novog lista i glavni urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić, piše Telegram.

U eteru je Šikanjić kritizirao povratak Ivana Vrdoljaka na čelo Hrvatske narodne stranke. Preslušali smo emisiju i transkribirali najzanimljivije dijelove. Na primjer, izjavio je kako je Vrdoljak “konkurencija Plenkoviću da ga smijeni s trona najnepopularnijih političara”. Također, komentirao je HNS-ovu koaliciju s HDZ-om: “Uvijek mi je taj njegov neću bio lepršav”.

Tijekom emisije, Šikanjić je podsjetio kako je javnost saznala da je Vrdoljak o koaliciji s HDZ-om pregovarao još za vrijeme Tomislava Karamarka, a nakon toga i za vrijeme Oreškovićevog premijerskog mandata.

“Kada biračima pokažeš, ti koji si kao bio liberal i ušao na SDP-ovoj listi, da misliš da su stoka sitnog zuba, ti si po mom mišljenju politički mrtav. U svakom slučaju jedna politička lešina. Jednostavno, kad si moralno mrtav, onda si moralni leš. To je ono po čemu će Vrdoljak i svi koji ga podupiru zaudarati”, izjavio je Šikanjić.

Kako neslužbeno doznajemo, HNS je sljedećeg dana HRT-u poslao priopćenje uz prijetnju tužbom. Nakon toga, Uprava HRT-a zaključila je da je Šikanjić u svojem nastupu koristio neprimjerene izraze, pa mu je u petak 22. prosinca uručen Poziv za iznošenje obrane. Novinar je, također doznajemo, danas doista iznio svoju obranu, tvrdeći kako “nikome nije prijetio niti iznosio govor mržnje”.

Inače, Milorad Šikanjić novinar je s dugogodišnjim iskustvom. Karijeru je započeo u Hini, a 1998. postao je prvi glasnogovornik i urednik Glasnika Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Od 2003. radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, a do početka rujna ove godine bio je jedan od urednika emisije U mreži prvoga, koja je 2015. godine osvojila Večernjakovu ružu. Kao politički komentator redovito je gostovao u Dnevniku, Hrvatskoj uživo i Otvorenom.

Telegram je prije objave ovog teksta kontaktirao HRT, no iz njigove nadležne službe nisu htjeli komentirati ovaj slučaj. “Obavješćujemo Vas kako radnopravne odnose te podatke povezane s njima, kao i dosad, ne komentiramo”, stoji u odgovoru koji su dostavili na naš upit.