DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Solidan rast indeksa na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.03.2019. - 09:08:50
PARIZ - Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, pa je S&P 500 indeks u cijelom proteklom kvartalu zabilježio najveći dobitak od 2009. godine.

Dow Jones ojačao je jučer 211 bodova ili 0,82 posto, na 25.928 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 2.834 boda, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 7.729 bodova.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se vijestima o napretku u trgovinskim pregovorima SAD-a i Kine po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U petak je u Pekingu završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a idućega tjedna razgovori će se nastaviti u Washingtonu.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, zahvaljujući čemu su sada blago pozitivni u odnosu na prinose na tromjesečne trezorske zapise.

Od prošloga petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

„Mogućnost skorašnjeg okončanja trgovinskog rata potaknula je povjerenje ulagača pa je tržište završilo prvo tromjesečje s lijepim dobicima", kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

U prvom tromjesečju S&P 500 indeks porastao je 13,1 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od trećeg tromjesečja 2009. godine.

Dow Jones ojačao je, pak, u proteklom kvartalu 11,2 posto, dok je Nasdaq indeks skočio 16,5 posto, najviše od 2012. godine.

Tako su ti indeksi nadoknadili veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada su bili pod snažnim pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i povećanja kamata američke središnje banke.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 posto, na 11.526 bodova, a pariški CAC 1,02 posto, na 5.350 bodova.