SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Shell želi licencu za istraživanje nafte i plina u BiH
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.10.2012. - 16:35:00
Zadnja izmjena: 06.10.2012. - 20:37:45
SARAJEVO - Ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da je od kompanije Shell stiglo pismo u kojem se izražava spremnost za ulazak u drugu fazu realizacije momoranduma potpisanog sa vladom u vezi sa istraživanjima nalazašta nafte.
- To znači da bi bili spremni ući i u pregovore o licenci za istraživanje gasa i nafte. Do kraja novembra završit će sve svoje obaveze po memorandumu i 14. decembra bi nam trebali predati svu dokumentaciju u digitalnoj formi. Naša obaveza je izrada zakona o istraživanju i proizvodnji nafte i plina. Taj zakon je u maju utvrdila Vlada FBiH, a sad je u Parlamentu FBiH. Zakonom se propisuje način dodjele prava na istraživanja, eksploataciju i proizvodnju nafte, način naplate naknade, način raspodjele prihoda i drugo, kazao je Erdal Trhulj u intervjuu za Oslobođenje.

Pojašnjava da su, između ostalog predviđene dvije vrste dodjele ugovora, putem međunarodnog javnog tendera i putem direktnog pregovora.

- Parla ment je taj koji će odrediti i kontrolisati pregovore u tom slučaju. Ugovor nakon pregovora trebaju potvrditi i Vlada i Parlament. Znam da se uz to uvijek postavlja pitanje korupcije i kriminala, ali ako će biti korupcije u parlamentu, onda neće bi ti ni ove države, kazao je Trhulj.

Vlada FBiH je ustupila Shellu podatke kojim raspolažu Federalni zavod za geologiju i Energoinvest, na osnovu kojih se ova kompanija obavezala memorandumom da će uraditi digitalizovani geološki i geofizički prikaz ovih podataka, kao i strukturalnu rekonstrukciju tektonskog vijenca.