SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODBRANA
 
Šabac brani više od 10.000 volontera (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 17.05.2014. - 08:41:45
ŠABAC - U Šapcu je tokom noći zasedao Krizni štab za vanredne situacije, a predsednik tog štaba Zoran Babić rekao je da su preduzete sve mere kako bi se eventualne štete od poplava svele na minimum.
U gradu je trenutno oko 10.500 onih koji su se odazvali pozivu premijera Srbije Aleksandra Vučića da pomognu u odbrani Šapca, a Babić je rekao da pored građana u borbi protiv poplave učestvuju Vojska Srbije i MUP, koji zajednički pojačavaju nasipe.

Babić je naglasio da je odbrana grada usmerena na tri tačke, na kojima je i najkritičnija situacija - Crna bara, Červentija i oko silosa.

Na Crnoj bari radi šest bagera i 1.200 ljudi, a na Červentiji na dužini 5,5 kilometara angažovano ih je još više i na te tri tačke, uključujući i silos, zatvoren je spoljni bedem oko grada, odnosno prvi prsten, dok će ujutro početi radovi na unutrašnjem prstenu koji će zaštititi Šabac.

Sednicom Kriznog štaba predsedavao je general Ljubiša Diković, koji je rekao da je situacija mnogo bolja nego popodne, kada nije postojao nikakav plan i da će sigurno uz maksimalno zalaganje svih biti uspešno biti obavljen zadatak.

U Šapcu je i potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, koja je obišla ugroženo područje i učestvovala u zasedanju Kriznog štaba.

Prema poslednjim informacijama, visina vodostaja kod Starog grada iznosi 620 centimetara, što je najveći vodostaj u istoriji Šapca.

Glavni poplavni talas očekuje se u nedelju i prema procenama biće visok 650 centimetara i najveći u istoriji grada. Do sada je najveći vodostaj zabeležen na Savi kod Šapca bio 592 centimetara.

U grad je tokom popodneva stigla pomoć iz svih delova Srbije, a na terenu je bio i ministar pravde Nikola Selaković koji je Tanjugu rekao da je odziv građana izuzetan, da su došli čak iz Vukovara, Borovog naselja..., i da su svi spremni da rade celu noć.

Kritikujući organizaciju odbrane grada, koja je do tada kako je ocenio "bila tanka", Selaković je rekao da nije bilo dovoljno čak ni lopata za punjenje džakova peskom i da se svakog trenutka očekuje da oko 500 lopata stigne iz Beograda.

"Bićemo ovde celu noć, ljudi ima dovoljno, trudicehmo se da organizujemo rad na smenu, dok jedni rade, da drugi odmaraju. Imamo problem sa malim brojem kamiona i malim brojem utovarivača, koji odlaze na mesto priobalja gde treba stavljati džakove", rekao je Selaković.

Radisav Simić iz Policijske uprave Šapca izjavio je rano jutros da je primetan usporeni dolazak vode Savom kod tog grada, ocenjujući da je situacija u odbrani od poplave za sada pod kontrolom, iako je vodostaj premašio istorijski maksimum od 592 centimetra.

Najverovatniji razlog za usporeni dolazak vode je to što je desetak kilometara uzvodno namerno probijen nasip i Sava se izlila u okolno polje da bi se koliko, toliko spasila desna obala kod samog grada Šapca i okoline, objasnio je Simić i dodao da ukoliko Sava probije nasipe kod silosa, onda je Šabac zaista ugrožen.

U odbrani grada od poplava, osim preko 200 pripadnika MUP-a, Kriminalističke policije i Policijske uprave, uključeni su mnogobrojnui dobrovoljci iz cele Srbije, građani Šapca i prigradskih naselja, naveo je Simić i ocenio da je organizacija veoma dobra.

"Građani se tako dobro organizuju, mi im pomažemo, tako da smo imali kolonu dužine preko 300 metara gde je išao džak sa peskom iz ruke u ruku i za rekordno vreme smo postigli izuzetan rezultat u podizanju bedema za odbranu od poplava", rekao je Simić i preneo da se svi nadaju dobrom ishodu napora da se Šabac odbrani od poplava.

Posle poruke premijera Aleksandra Vučića, na sednici republičkog Štaba za vanredne situacije, da se Šabac mora braniti "praktično ratnim merama", u taj grad su se, pored Beograđana, uputili i građani iz drugih gradova.

Pozivu se odazvao i Savez studenata Beograda, čije se rukovodstvo uputilo sinoć prema Šapcu kako bi se pridružili sugrađanima u akcijama pomoći u odbrani od poplava, dok je Studentska unija Srbije pozvala je studente da se prijave za pomoć u odbrani od poplava.

Izbegla i raseljena lica poreklom iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih bivših jugoslovenskih republika, takođe su želela da pomognu, a predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao ih je da se stave na raspolaganje štabovima za vanredne situacije širom Srbije u cilju spasavanja života i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

Pored građana i udruženja, apelu za pomoć odazvale su se i brojne firme i kompanije.

Ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je privatne prevoznike da pošalju autobuse kako bi se svi građani koji su se prijavili da pomognu prevezli u Šabac.

Mihajlović je apelovala ispred Sava centra gde se okupljaju svi voljni da pomognu u "odbrani Šapca" da se i drugi, privatni prevoznici, pored Laste, pridruže, kako bi se svi građani koji su se prijavili da pomognu, prevezli večeras i sutra ujutru u Šabac.

Tom prilikom, ona se zahvalila svim građanima koji su se odazvali pozivu Vlade Srbije u velikom broju.

Ona je takođe, pozvala sve zainteresovane da se u ovom trenutku ne upućuju ka Sava Centru, imajući u vidu da još uvek nema dovoljno autobusa koji bi ih prebacili u Šabac i kako se ne bi stvarala gužva na ovom zbornom mestu, rečeno je u saopštenju.