DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VAŽNOST
 
Rendulić za People's Daily govorio o trgovinskom ratu između Kine i SAD-a
Autor/izvor: Matej Balen
Datum objave: 18.06.2019. - 09:37:00
Zadnja izmjena: 18.06.2019. - 09:48:20
PEKING - Jučerašnje izdanje People's Dailyja, najveće novinske grupacije u Kini, objavilo je intervju s predsjednikom CSEBA-e Mariom Rendulićem.

Članak pod nazivom "Odlučno se protivimo jednostranosti i trgovinskom protekcionizmu", objavljen 17. lipnja 2019. godine u People's Dailyju (na kineskom jeziku), donio je mišljenja iz cijelog svijeta o temi "trgovinskog rata" između Kine i Sjedinjenih Država, te također intervju na temu s predsjednikom Predsjedništva CSEBA-e, Mariom Rendulićem.

Gledajući sadašnji negativni razvoj situacije između dvije najveće svjetske ekonomije i nespremnost američke vlade da nastavi trgovinske pregovore s Kinom, Rendulić je izrazio nadu da će se službene rasprave ponovno uspostaviti, uzimajući u obzir odgovornost dviju najvećih gospodarstava u gospodarskom oblikovanju svijeta.

"Sjedinjene Države moraju napustiti razmišljanje o "hladnom ratu" i početi aktivno tražiti rješenja za trenutne gospodarske i trgovinske probleme. Nacionalizam i jednostrane protekcionističke mjere nikome ne služe dobro, uključujući i one koji oživljavaju te mjere. Sadašnji razvoj utječe ne samo na ove dvije vodeće ekonomije, nego i na Europu i druge dijelove svijeta, kako u smislu opskrbnih lanaca tako i potražnje potrošača.

Ovaj objavljeni intervju u kineskim najutjecajnijim dnevnim medijima još je jedan znak značaja, priznanja i uvažavanja CSEBA-e u kineskom poslovnom i političkom svijetu. To je rezultat kontinuiranog rada i suradnje s kineskom vladom, vladinim institucijama, privatnim poduzećima i poslovnim komorama kao što je Međunarodna trgovačka komora puteva svile (SRCIC) koja podržava međunarodne poslovne aktivnosti između zemalja svilenog puta.

Osnovana 1948. godine, People's Daily (kineski: Renmin Ribao) najveća je novinska grupa u Kini, a svakodnevno je u top 10 prema broju svjetskih čitatelja. Osim u Kini, distribuira se u više od 100 zemalja širom svijeta svojim izdanjima na kineskom, engleskom, japanskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, ruskom, arapskom, tibetanskom, kazaškom, ujgurskom, mongolskom i drugim jezicima. Uz potporu Središnjeg komiteta Komunističke partije Kine koji ga također koristi kao svoje službene novine, People's Daily ima široku mrežu novinara i dopisnika koji pružaju izvorne informacije za stotine drugih novina, časopisa i online medija diljem Kine. Engleska verzija široko je popularna. Riječ je o China Dailyju, često citiranom od strane inozemnih medija.