SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MANIPULACIJE
 
Renault manipulirao testovima emisija štetnih plinova
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.03.2017. - 09:19:45
PARIZ - Detalji iz izvještaja ureda u Parizu za suzbijanje prijevara bacili su Renault. 

Riječ je o strategiji lažiranja radi utjecaja na rezultate ispitivanja emisija plinova prilikom registracije vozila. Ulagači su reagirali nervozno, cijena dionice u petak je potonula sedam posto u odnosu na dan prije objave, u srijedu. 

Pozadina cijelog slučaja je istraživanje koje je Francuska provela nakon skandala sa Volkswagenom 2015. kada je otkriveno da je njemački proizvođač automobila manipulirao programom ispušnih testova, a što je šokiralo cijelu industriju. 

Mjesecima je bilo poznato da je pariski ured za suzbijanje prijevara proslijedio svoj nalaz o vozilima Renaulta pravosuđu. Od januara ove godine istražitelji su istraživali sumnje o varanju. Ali, list "Liberation" i drugi francuski mediji sada su prvi put iznijeli pojedinosti. U dokumentu se navodi: 

"Rezultati sugeriraju postavljanje lažnih uređaja kako bi se sugerirala smanjena emisija dušikovih oksida u posebnim uvjetima autorizacijskih testova i na taj način uskladila sa odgovarajućim limitima". 

Prema poslovnom listu Les Echos Renault je osumnjičen da je postavio svoje emisije tako da rade savršeno pri standardnim laboratorijskim testovima, ali ne i u drugim uvjetima. Ukupno je pogođeno 900.000 vozila. Organ Ministarstva za ekonomske poslove govori o "svjesnoj i namjernoj" strategiji. Odjel Ministarstva za ekonomske odnose nije komentiralo ovaj izvještaj. 

U proizvođaču automobila su pobješnjelo reagirali navodeći da su nepravedno optuženi. Thierry Bollore, Renaultov menadžer zadužen za konkurentnost, rekao je da proizvođač automobila nije koristio lažirani softver: "Renault automobili nikada nisu bili opremljeni takvim sistemima". 

U razgovoru za list Le Figaro optužbe je odbacio kategorički: "Renault nije prevario, niti vara." 

Emisija plinova bila je često raspravljana tema od objave afere sa VW-om. U stvarnoj potrošnji emisije su često znatno veće nego u laboratoriju, a što su pokazala pokazala i mjerenja u Francuskoj za Renault modele.