SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Regulator istražuje: Zašto tonu akcije Željeznica RS?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.01.2018. - 12:22:55
BANJA LUKA - Na Banjalučkoj berzi za dva mjeseca akcije Željeznica RS pale su više od 60 odsto. 

Sa 230 maraka cijena je pala na 82, a uzrok su, po nekima, špekulacije koje podsjećaju na slučaj Medicinske elektronike.

Akcionar Radinko Malešević u novembru je za svoje akcije mogao da dobije 95 hiljada maraka, a do danas je izgubio preko 60.

"Neko želi da smanji vrijednost tog kapitala odnosno da istisne nas male akcionare i da na jeftin način dođe do akcija kao što je dokazano u praksi u našoj zemlji. Mnoga preduzeća su na takav način otkupljena. Ja sam do akcija došao vaučer privatizacijom a i kupovao sam akcije. Ja sam prodao svoju zemlju da bi ostvario profit i zaradio", rekao je akcionar ŽRS Radinko Malešević, izvijestila je ATV.
Akcionari sumnjaju da neko priprema teren za najavljeno vlasničko restrukturisanje, jer bi Vlada Srpske trebalo da otkupi akcije manjinskih vlasnika.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti poručuju da su primili nekoliko prijava i da provjeravaju svaku transakciju. Kažu da sve nadziru jer su cijene u konstantnom padu, a pogotovo u posljednja tri mjeseca. Otkup akcija malih akcionara Vlada planira da obavi tek početkom naredne godine a to predviđa program restrukturisanja koji finansira Svjetska banka.