SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Radić: Srbija nema potencijala za modernizaciju vojske
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 11.01.2016. - 13:34:01
BEOGRAD - Iako srpski mediji najavljuju kako će potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin koji ovih dana boravi u Beogradu, sa svojim domaćinima razgovarati i o mogućoj kupovini ruskog naoružanja i zrakoplova kako bi Vojska Srbije modernizirala svoje, već odavno, zastarjele vojne resurse, premijer Aleksandar Vučić "prijeti" kako će i Srbija, odgovarajući na hrvatsku nabavku suvremenih sustava, kupiti od Rusa još moćnije oružje.
Slična obećanja je neki dan izrekao i načelnik srpskog Generelaštaba. Srpski vojni analitičar, Aleksandar Radić tvrdi kako su to samo obmane političara jer Srbija jednostavno nije financijski kadra ozbiljnije modernizirati svoju vojsku.

- Nije moguće ostvariti ta obećanja i očigledno da je riječ o praznim pričama i svjesnoj obmani. Ta obećanja su do sada, uglavnom, stizala od premijera Aleksandra Vučića, a ovaj put od načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića - rekao je Radić za agenciju Beta, a prenose brojni mediji u Srbiji.

Beta podsjeća kako je načelnik Generalštaba Diković najavio modernizaciju oružanih snaga, da će nabaviti dva višenamjenska helikoptera iz Rusije, a da će iz domaćih tvornica u postrojbe uvesti samohodne haubice Nora, oklopno vozilo Lazar, raketni sustav Morava, te da će Srbija razvijati sustave koji "mogu izvršiti udar" na teritoriju eventualnog neprijatelja i da će konačno u naoružanje ući zrakoplov Lasta.

No, Radić kaže kako se godinama najavljuju slične nabavke, ali da se od toga "baš ništa nije ostvarilo", a "u međuvremenu su istekli resursi postojećim sredstvima pa tako u VS više ne leti nijedan lovac Mig-21 u borbenoj, jednosjedoj verziji". *

- Premijer je još u svibnju 2013. godine na aerodromu Batajnica najavio kako kupujemo šest zrakoplova Mig-29M, a kasnije se to proširilo na duboku modernizaciju čitavog zrakoplovstva, uz nabavku raketnih sustava i radara. Stvorena je atmosfera da je to gotova stvar i da se samo iščekuje nova oprema. Dvije godine kasnije, u kratkoj izjavi ministar Gašić rekao je da se od toga odustalo jer u teškoj ekonomskoj situaciji zemlja nema mogućnosti za novi kredit - tvrdi Radić dodajući kako je broj uporabljivih borbenih aparata u VS sveden na "historijski minimum", iako "predstavnici vlasti pričaju da je to najveći broj ikada" zaključujući kako je "ta priča potpuno bez osećaja za realnost kao da misle kako ne postoji mogućnost da bilo tko to provjeri".

Prema Radiću, Vučićeve najave kako će Srbija kupiti dva helikoptera od Airbusa i dva od Rusije nikako da se ostvare i sve to "najavljuje kao veliko dostignuće u trci naoružavanja s Hrvatskom koja, usporedbe radi, ima 24 transportna helikoptera tog tipa".

Radić podsjeća kako je Vučić najavio kako u ožujku ove godine počinje serijska proizvodnja vozila Lazar, "a to sredstvo još nije prošlo ispitivanje niti je došlo do prototipa, fotošopirane fotografije se prikazuju kao gotova sredstva" te da je neistina kako će to vozilo proizvodini srpska vojna industrija već tvrtka "koja je pod partijskom kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke".