SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Prihodi News Corpa porasli zahvaljujući rastu digitalnog poslovanja i broja pretplatnika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.02.2018. - 09:34:19
NEW YORK - News Corp, medijska kuća koja u svojem vlasništvu među ostalim ima Wall Street Journal, ostvarila je u zadnjem lanjskom tromjesečju prihod od 2,18 milijardi dolara, što je za 3 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pri čemu je rast on-line poslovanja nadoknadio pad oglašivačkih prihoda.

Ukupni prihodi premašili su očekivanja analitičara, koji su u prosjeku očekivali da će News Corp ostvariti prihod od 2,13 milijardi dolara. Zahvaljujući tome, neto gubitak kompanije smanjen je u tom kvartalu na 83 milijuna dolara, dok je godinu dana prije 289 milijuna dolara.

Iz News Corpa su pojasnili da su imali trošak od 174 milijuna dolara povezan s novim američkim poreznim zakonima, a ako se isključi taj jednokratni trošak, News je poslovao s dobiti.

Izvršni direktor News Cor-a Robert Thomson pripisao je dobru izvedbu strategiji korporacije "da postane sve više digitalna i globalna, disciplini našeg financijskog upravljanja, našoj predanosti premium sadržaju te visokoj kvaliteti i pouzdanosti vijesti".

Prihodi od prodaje vijesti i informacijskih servisa, zaslužni za otprilike dvije trećine ukupnih prihoda Newsa, stagnirali su u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 1,3 milijarde dolara.

Prihodi od oglašavanja pali su, pak, za 6 posto, no taj pad nadoknađen je sličnim porastom tiraže i prihoda od pretplate.

Dow Jones kompanija, također dio News korporacije, najviše je zaslužna za porast pretplate, zahvaljujući rastu broja digitalnih pretplatnika na Wall Street Journal (WSJ) za 28,6 posto, na otprilike 1,4 milijuna.

Prihodi News Corpa od on-line poslovanja s nekretninama skočili su u zadnjem lanjskom tromjesečju za otprilike 21 posto, na 292 kune.

Nešto ranije je i New York Times, rival WSJ-a, izvijestio je o snažnom rastu prihoda, potaknutim rastom njegova on-line poslovanja.