SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo milijarder David Rockefeller
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.03.2017. - 16:14:01
NEW YORK - Milijarder, bankar i filantrop David Rockefeller (101) preminuo je u svom domu u Pocantico Hillsu.

On je najmlađi od šestoro djece Johna D. Rockefellera juniora i bio je posljednji živi predstavnik svoje generacije Rockefellerovih. Bio je na čelu jedne od najmoćnijih obitelji na svijetu i nakon smrti svoje braće i sestara je postao "čuvar" bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti.

Diplomirao je 1936. godine na Sveučilištu Harvard (cum laude, tj. sa osobitom pohvalom Sveučilišta), nakon čega radi u obiteljskoj banci u Londonu i pohađa postdiplomske studije na jednako uglednoj London School of Economics.

Od 1946. do 1981. godine bio je D. Rockefeller dužnosnik (od 1969. do 1980. glavni izvršni direktor) u Chase Manhattan Bank (danas JP Morgan and Chase Bank), vodećoj svjetskoj banci i uporištu Dinastije Rockefeller iz vremena Standard Oil-a.

David Rockefeller je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, gdje do danas neprikosnoveno odlučuje o pozivanju novih članova, a 1973. godine osnovao je Trilateralnu komisiju. Utjecaj tih udruženja na svjetska kretanja je velik, ali ne do kraja prepoznatljiv.

Među mnogim filantropskim aktivnostima Davida Rockefellera nalazimo 1994. godine osnovan "David Rockefeller Center for Latin American Studies", koji djeluje u okrilju Sveučilišta Harvard (s uredima u Latinskoj Americi) i nastoji osigurati multidisciplinarni uvid u stvarne društvene i ekonomske procese u Latinskoj Americi, te osigurati povezivanje znanstvenika i studenata iz SAD-a s onima u Latinskoj Americi.