SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKAZI
 
Pred otkazom 4.600 zaposlenih u crnogorskoj državnoj upravi
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 14.07.2018. - 17:31:19

PODGORICA - Najmanje 4.637 zaposlenih u javnoj upravi (bez lokalnih samouprava) ostaće bez posla, jer sa njima u narednom periodu neće biti produženi ugovori na određeno i o djelu, po kojima su trenutno angažovani.

To se zaključuje iz Plana optimizacije javne uprave, prema kojem vlast stavlja moragorijum na zapošljavanje u javnoj sektoru.

Prema podacima iz plana, u koji je Dan imao uvid, na centralnom nivou su po osnovu ugovora na određeno angažovane 3.963 osobe, dok ugovor o djelu imaju 674 radnika, a to nijesu konačni podaci za sve institucije, što znači da bi broj ljudi koji će ostati bez posla mogao biti značajno veći.

Oni će bez posla ostati po isteku vremena na koji su angažovani, a najmanje do 6. jula 2019. godine, jer Vlada predviđa da u cilju optimizacije javne uprave smanji broj zaposlenih. Ta mjera odnosiće se i na ugovore o privremenim i povremenim poslovima, kao i utovore o djelu, ali se takvo ograničenje ne odnosi na ugovore o djelu čije zaključenje je neophodno za nesmetano vršenje poslova organa.

Za takva angažovanja biće potrebno prethodno pribavljeno odobrenje Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave. Prema podacima Ministarstva javne uprave (MJU), na centralnom nivou je zaposleno 39.306 osoba, a na lokalnom nivou 12.174. Od tog broja, planirano je da se do 2020. godine broj zaposlenih na centralnom nivou smanji za 1.965, a na centralnom za 1.217, što je ukupno 3.182 zaposlena.

Kratkoročnim mjerama za optimizaciju javne uprave na centralnom nivou definisano je ograničenje zapošljavanja zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme u organima državne uprave i javnim ustanovama čiji je osnivač država do 6. jula 2019. godine.