SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLOKADA
 
Poljoprivrednici u BiH najavili blokadu granica prema Hrvatskoj i Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.08.2012. - 13:39:39
MOSTAR - Koordinacija poljoprivrednih udruga u Federeciji BiH, koja okuplja jedanaest različitih udruga, najavila je u utorak da će u ponedjeljak 3. rujna blokirati granične prijelaze prema Hrvatskoj i Srbiji te važnije prometnice u BiH, zbog nezadovoljstva neisplatom.
Sa sastanka koordinacije u Mostaru priopćeno je da "poljoprivredna politika federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića vodi primarnu poljoprivrednu proizvodnju u propast".

Koordinacija traži da Lijanović, koji je i suvlasnik mesne industrije iz Širokog Brijega te dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, podnese ostavku na mjesto ministra. Poljoprivrednici ga optužuju za nezakonito trošenje poljoprivrednih poticaja i nepoštivanja zakona.

Poljoprivrednici tvrde da je ministrovim naputkom ukinuta ili smanjena potpora ovčarskoj, pčelarskoj, povrtlarskoj, peradarskoj i ratarskoj proizvodnji te da ministar Lijanović radi na planskom uništavanju domaće poljoprivredne proizvodnje.

Prema podacima poljoprivrednih udruga, uz smanjenje poticaja štete od suše u poljoprivredi u BiH iznose više 500 milijuna eura.