SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POPIS
 
Počeo probni popis stanovništva u BiH
Autor/izvor: SEEbiz / SRNA
Datum objave: 15.10.2012. - 08:55:16
SARAJEVO - Probni popis stanovništva u BiH počeo je danas i trajat će do 29. oktobra, a bit će obavljen u 60 popisnih krugova, od kojih jedan obuhvata blizu stotinu domaćinstava.
U Federaciji BiH probni popis bit će proveden u 19 opština ili 33 popisna kruga, kojim će biti obuhvaćeno 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika, kao i u šest popisnih krugova u Brčko distriktu.

Probnim popisom u Republici Srpskoj bit će obuhvaćeno 15 opština u 21 popisnom krugu, što znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je blizu 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

Probni popis u Republici Srpskoj bit će proveden u Banjoj Luci, Doboju, Prijedoru, Šipovu, Prnjavoru, Bosanskoj Dubici, Tesliću, Ugljeviku, Zvorniku, Bijeljini, Foči, Gacku, Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu i Palama.

Popis će trajati do 29. oktobra, a popisivači su dužni prilikom dolaska u domaćinstvo pokazati akreditacije. Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga da bi znali koja domaćinstva popisuju.

Probni popis treba utvrditi organizacione, metodološke, informatičke pretpostavke, odnosno simulirati i testirati sva ta rješenja.

Popisnica koja tretira stanovništvo ima 45 pitanja, a popisnica koja tretira stanove i domaćinstva ima 36 pitanja.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović saopštio je ranije da će probni popis koštati 200.000 KM, što je osigurano iz budžeta BiH, entiteta i Brčko distrikta.

Milinović je napomenuo da će svi podaci građana biti zaštićeni.