SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZARADE
 
Plaće u eurozoni uglavnom na istoj razini unatoč sve nižim stopama nezaposlenosti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.06.2018. - 09:47:00
Zadnja izmjena: 13.06.2018. - 11:54:44
ZAGREB - Analiza PwC-a navodi da plaće u eurozoni postaju sve manje su pod utjecajem niže stope nezaposlenosti, slično kao i u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Analiza također otkriva da su Europska središnja banka (ECB) i nove članice EU-a doprinijele ovom trendu.

Tržišta rada u razvijenim gospodarstvima (gotovo) nikad nisu bolje stajala. No, unatoč suženom tržištu rada, plaće još nisu narasle što bi bilo sukladno predviđanjima ekonomske teorije.

Ali što stvara ovaj pritisak na plaće? I još važnije, hoće li plaće rasti?

U najnovijem izvješću Global Economy Watch, ekonomisti iz PwC-a usmjeravaju pažnju na tržišta rada u Eurozoni, modeliranjem odnosa između nezaposlenosti i plaća. Otkrili su da je, slično kao i u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj odnos postao ujednačeniji i slabiji.

Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u, komentira:

„Više čimbenika može objasniti ovaj trend, od kojih su neki uobičajeni u najrazvijenijim gospodarstvima. Oni uključuju postupni pad sindikalizma, što smanjuje pregovaračku moć radnika, digitalizaciju rada i postupni rast ekonomije honorarnih poslova (engl. gig economy), kao i druge promjene u strukturi gospodarstva."

Usredotočujući se na eurozonu, ekonomisti PwC-a otkrili su postojanje konkretnih čimbenika koji objašnjavaju zašto je veza između nezaposlenosti i plaća oslabila, ali se i promijenila. Oni uključuju:

Osnivanje Europske središnje banke, koja je snizila očekivanja inflacije koji imaju radnici u gospodarstvima južne Eurozone, koja su obično imala visoke stope inflacije Pristupanje istočnoeuropskih gospodarstava, od kojih neka imaju niže razine prihoda, što je ponudu radne snage tijekom vremena učinilo elastičnijom.

Što to znači za budućnost? Barret Kupelian, viši ekonomist u PwC-u, komentira:

„Pod pretpostavkom da nema drugih promjena strukturnih čimbenika, buduće povećanje plaća u Eurozoni vjerojatno će ovisiti o povećanju produktivnosti, a ne labavljenju tržišta rada. Ovo stavlja veću odgovornost na vlade i tvrtke da povećaju razinu produktivnosti svoje radne snage kroz ulaganje u „tvrdu" infrastrukturu kao što su ceste, zračne luke i druge komunalne usluge te u „mekanu" infrastrukturu koja uključuje formalno obrazovanje, strukovno i drugo usavršavanje. Poboljšanja produktivnosti preduvjet su za daljnji rast prihoda u budućnosti."