SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLANOVI
 
Philip Morris planira odustati od proizvodnje klasičnih cigareta
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 11.01.2019. - 09:13:22
LONDON - Philip Morris International, kompanija koja proizvodi Marlboro i mnoge druge svjetski poznate duhanske proizvode, uskoro bi mogla prestati proizvoditi i distribuirati cigarete, piše Sky News.

U Švicarskoj se uveliko radi na pripremi pogona najveće svjetske kompanije za proizvodnju cigareta Philip Morris koji će biti namijenjeni proizvodnji alternativa cigaretama. U znanost i tehnologiju kompanija je do sada utrošila tri i pol milijarde funti, što je dovelo do registracije više od 3.000 patenata, dok je proces registracije još 5.000 u toku.

Sadašnji fokus je na IQOS-u, električnom uređaju koji zagrijava, a ne spaljuje duhan. Naime, niža temperatura smanjuje koncentraciju štetnih kemikalija koje se nalaze u cigaretama za 95 posto, prema istraživanju kompanije.

Međutim, ovo ne znači da će biti smanjen rizik od bolesti povezanih s pušenjem. Te studije još uvijek nisu urađene iako testovi krvi ukazuju na to da postoji manje štetan utjecaj na organizam kada je duhan izložen nižoj temperaturi.

Aerosoli koji se oslobađaju prilikom zagrijavanja nikotina imaju niže razine toksičnih jedinica i dok svjetski medicinski stručnjaci zagrijavanje duhana odobravaju kao alternativu pušenju, pušači su skeptični.

Prema nekim istraživanjima, cigarete su uzrok smrti za blizu 100 milijuna ljudi u 20. stoljeću iako je decenijama duhanska industrija poricala da postoji rizik od pušenja, a trenutno u Velikoj Britaniji puši manje od 15 posto stanovništva u poređenju s 21 posto od prije deset godina.

Mnogi ističu kako novim proizvodima Philip Morris pravi mudar potez kako bi pušačima pružio razlog da se drže duhana u nekoj formi.