DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POZIV
 
OIC poziva BiH u punopravno članstvo i nudi financijsku potporu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.04.2013. - 11:17:10
SARAJEVO - Glavni tajnik Organizacije islamske suradnje (OIC) Eklemeddin Ishanoglu pozvao je u ponedjeljak predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine da ozbiljno razmotre mogućnost punopravnog članstva u OIC najavivši kako bi u tom slučaju njihova zemlja mogla računati na značajnu financijsku potporu iz fondova kojima upravlja ta organizacija.
"Imate veliku priliku. Zašto je ne iskoristiti", kazao je Ishanoglu u Sarajevu, gdje se sastao s članovima Predsjedništva BiH.

Ishanoglu je istaknuo kako OIC ne okuplja samo islamske države dodajući kako članstvo u njoj ne isključuje i pridruživanje drugim asocijacijama poput Europske unije ili NATO-a.

OIC trenutačno okuplja 57 država i druga je po veličini svjetska organizacija nakon Ujedinjenih naroda.

Ishanoglu je naveo primjer Albanije, koja je i članica OIC ali i NATO-a, a iz sredstava koje osigurava OIC izgradila je autocestu.

BiH u OIC trenutačno ima tek status promatrača, a razlog tome je činjenica da se bliskim povezivanjem s organizacijama s islamskim predznakom protive vlasti Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon razgovora s Ishanogluom istaknuo kako je besmisleno da BiH nema čak ni akreditiranog veleposlanika pri OIC iako ga ima, primjerice, Rusija.

Izetbegović je naznačio kako će pitanje punopravnog članstva BiH u OIC biti na dnevnom redu narednih mjeseci.

"Ukoliko do studenog postanemo punopravnom članicom, BiH bi od toga imala značajne ekonomske koristi", kazao je Izetbegović ustvrdivši kako bi već minimalni iznos kapitala kojega su spremne investirati islamske zemlje preporodio BiH.