DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROAMING
 
Od proljeća jeftiniji roaming u regionu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2018. - 11:16:38
PODGORICA – Crnogorska Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) ukalkulisala je u plan prihoda za 2019. godinu smanjenje cijena roaminga u regionu Zapadnog Balkana.
EKIP će naredne godine prihodovati 4,32 miliona evra, što je za 3,51 odsto manje u odnosu na ovogodišnji plan prihoda, navodi se u Planu rada ove institucije za 2019.

"Shodno Digitalnoj agendi za zemlje Zapadnog Balkana i uz posredovanje Evropske komisije, očekuje se da se do aprila 2019. godine postigne saglasnost i potpiše novi sporazum o sniženju cijena usluga roaminga između svih zemalja Zapadnog Balkana", piše u planu rada EKIP-a, a prenosi veb sajt Cdm.

Dodaje se da je crnogorska vlada na prošloj sjednici dala mišljenje na taj dokument kojim se precizira da će najveće učešće imati prihodi po osnovu naknade za vršenje poslova regulacije i nadzora tržišta elektronskih komunikacija.

Najveću stavku u planu rashoda čine bruto zarade zaposlenih, 41,97 odsto, i veće su za tri odsto u odnosu na ovu godinu, što je posljedica nedavnih izmena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Među ključnim aktivnostima EKIP-a u narednoj godini je nadogradnja baze podataka elektronske komunikacione infrastrukture georeferencama, kako bi se povećala sigurnost sistema, a operatorima omogućilo da podatke unose direktno putem veb portala.

Planirano je i mapiranje dostupnosti širokopojasnog interneta, naročito oblasti u kojima operatori nemaju ekonomski interes da razvijaju mreže ruralnih i slabo naseljenih područja, navodi se u tekstu.