SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Novi broj NIN-a izašao je bez naslovne fotografije
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 28.11.2019. - 10:57:35
BEOGRAD - Izdavač nedeljnika NIN, kompanija Ringier Axel Springer Srbija, saopštila je danas da se novi broj tog nedeljnika pojavio bez sporne naslovne fotografije jer smatra da je naslovnica koja je prethodno bila najavljena neprimerena u zemlji u kojoj je ubijen premijer.

"Iako je naslovna strana promenjena, sadržaj članka 'Afera oružje: Ko ruši Krušik' ostaje, naravno, nepromenjen", saopštio je izdavač.

Novi broj NIN-a je na društvenim mrežama u sredu najavljen s naslovnicom na kojoj se nalazi predsednik Aleksandar Vučić kako obilazi štandove na Sajmu naoružanja.
Fotografija je napravljena iz takvog ugla da je cev puške usmerena pravo u njega, zbog čega su reagovali predstavnici vladajuće koalicije.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je naslovna strana nedeljnika NIN, koja je naknadnom intervencijom vlasnika povučena, "žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor".

U saopštenju je navedeno da smo "nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu" svedoci ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol.

"Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasledje plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Кodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda", poručilo je ministarstvo.