SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZVORI
 
Njemačka vlada blago će poboljšati procjenu rasta za ovu godinu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2020. - 17:35:43
BERLIN - Njemačka vlada očekuje da će najveće europsko gospodarstvo ove godine rasti po stopi od 1,1 posto, nešto snažnije nego što su prvotno procijenili, rekli su u ponedjeljak Reutersu upućeni izvori.

Trenutno u vladi procjenjuju da će gospodarstvo ove godine rasti 1,0 posto.

Novu projekciju moraju potvrditi zamjenici ministara koji će se tijekom dana sastati kako bi se pripremili za sjednicu vlade zakazanu za srijedu, navode dobro upućeni izvori.

Dodaju i kako u vladi očekuju da će rast dodatno ojačati u 2021. premda konačne konkretne procjene zasad nisu utvrđene.

Ministarstvo gospodarstva u srijedu bi trebalo objaviti projekcije o rastu gospodarstva.

Njemački poslovni dnevnik Handelsblatt prošlog je tjedna izvijestio da će vlada potvrditi procjenu rasta u idućoj godini od 1,5 posto.

Glasnogovornica ministarstva gospodarstva nije željela komentirati izvješće, rekavši tek da će vlada objaviti procjene uskoro.

Danas objavljeno izvješće instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo da je poslovna klima u najvećem europskom gospodarstvu pogoršana u siječnju, što govori o slabom početku godine. Lani je Njemačka za dlaku izbjegla recesiju.

Ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe procjenjuje da će gospodarstvo u prvom kvartalu porasti 0,2 posto, nakon što je u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju vjerojatno poraslo 0,1 posto, budući da se industrijski sektor postupno oporavlja od krize.