DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE BROJKE
 
New York Times s rezultatima boljim od očekivanja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.02.2018. - 07:48:25
NEW YORK - New York Times objavio je zaradu koja je premašila očekivanja, dajući dioničarima iznenađujuće visoke profite.

Vijesti su Timesove dionice gurnule naviše za 10%, vrednujući ih za više od 24 dolara po dionici, razina koja nije viđena od 2007. godine. Tradicionalne medijske organizacije - čak i one koje nude digitalne proizvode - trude se da ostanu u životu.

Tisak kao pouzdan izvor prihoda od oglašavanja sve manje je profitabilna. U rujnu, Wall Street Journal objavio je da će prestati objavljivati tiskana izdanja za Aziju i Evropu. U protekloj četvrtini, prihodi od reklama tiskanog izdanja The Timesa pali su za 8,4%.

S druge strane, prihod kompanije po digitalnim oglasima porastao je za 8,5% u istom kvartalu. Timesov uspjeh je rezultat rastućih digitalnih pretplata, koje su porasle od kada je Donald Trump preuzeo funkciju (predsjednik SAD-a je više puta optužio "propali New York Times" za objavljivanje lažnih vijesti).

U prošlom kvartalu, The Times je dodao 157.000 digitalnih pretplatnika, što je dovelo do pretplata od printanog i digitalnog izdanja od više od milijardu dolara za 2017. Prihod od pretplate sada čini 60% ukupnih prihoda. 

To je dramatičan pomak u industriji koja se tradicionalno oslanja na oglašavanje. Sada Facebook i Google sve više preoblikuju načine na koji oglašavanje funkcionira, natječućii se sa tradicionalnim prodajnim mjestima za digitalne dolare.

U borbi između medijske industrije i digitalnih giganta, The Times je na dobrom tragu. Ako se uzmu u obzir cijene dionica u odnosu na prošlu godinu, performanse su premašile Googleovu firmu Alphabet i Facebook.