DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRH
 
New York potvrdio poziciju vodećeg globalnog financijskog središta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2020. - 17:27:00
Zadnja izmjena: 27.01.2020. - 22:20:26
LONDON - New York je zadržao titulu vodećeg svjetskog financijskog središta, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London zahvaljujući neizvjesnosti oko brexita, pri čemu britanskoj prijestolnici za vratom pušu azijska financijska središta, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje.

Velika Britanija izaći će u petak iz Europske unije pri čemu je pristup europskih klijenata britanskom financijskom sektoru nakon isteka tranzicijskog perioda u prosincu ove godine i dalje obavijen neizvjesnošću.

EU je najveći klijent financijskih tvrtki sa sjedištem u Londonu, podsjeća Reuters.

Neizvjesnost nakon brexita glavni je razlog što je New York u danas objavljenom istraživanju savjetodavne tvrtke Duff & Phelps povećao prednost u odnosu na London.
Za potrebe istraživanja The Global Regulatory Outlook tvrtka je anketirala 245 viših financijskih čelnika iz raznih područja, poput bankarstva, upravljanja imovinom i drugih financijskih tvrtki iz cijelog svijeta.

Prema objavljenim rezultatima, 56 posto ispitanika smatra New York najvažnijim svjetskim financijskim središtem, što je za 33 postotna boda više nego u dvije prethodne godine.

Samo 33 posto ispitanika trenutno vidi London kao glavni svjetski financijski centar, nekih dvadesetak postotnih bodova manje nego u prethodne dvije godine.

„Teško se othrvati sumnji da su među razlozima pada Londona tri neizvjesne godine nakon referenduma o brexitu", ističe direktorica Duff&Phelpsa Monique Melis.

Ispitanici koji su favorizirali London u odnosu na New York naveli su kao razlog najprihvatljiviji regulatorni režim za financijske usluge u svijetu.

„Uspije li vlada pozicionirati Veliku Britaniju kao zemlju s prihvatljivijim regulatornim okruženjem i osloboditi je birokratskog stiska europskih regulacija, Britanija bi možda mogla ponovo osvojiti krunu i privući u financijski sektor nove radnike", rekla je Melis.

U idućih pet godina I New York i London mogli bi izgubiti vodeće pozicije, s obzirom na očekivani uzlet novih financijskih središta poput Hong Konga, Singapura i Šangaja, pokazalo je istraživanje.
Samo 22 posto ispitanika predviđa da će London i za pet godina biti vodeće financijsko središte. Pritom vrlo malo njih smatra da bi New York i London na vodećim pozicijama mogli zamijeniti Pariz, Frankfurt ili neki drugi europski grad.