DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Nataša Kandić: Sud štiti Dikovića
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 15.09.2015. - 13:01:14
BEOGRAD - Predstavnica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, kojoj se sudi po tužbi načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, napustila je današnje ročište u Beogradu jer je zatvoreno za javnost.
Diković je tužio Natašu Kandiću zbog Dosijea "Ljubiša Diković" u kojem se govori da je odgovoran za zločine koji su počinjeni u Glogovcu i Srbici 1999. godine u vreme kada je on komandovao 37. motorizovanom brigadom. Diković je tužbu kojom traži naknadu štete podneo u februaru 2013. godine, tvrdeći da su mu navodima iz Dosijea povređeni ugled i čast.

Nataša Kandić je ispred zgrade Prvog osnovnog suda u Beogradu rekla novinarima da je sudija zabranila prisustvo javnosti zbog male sudnice i naglasila da je u pitanju direktna manifestacija suda da zaštiti Dikovića.

"Ona se prema njemu od početka ne ponaša kao prema tužiocu već kao prema instituciji i ova odluka sada treba da zaštiti načelnika Generalštaba od uznemiravanja", rekla je Nataša Kandić.

Njen advokat Vladimir Gajić rekao je da je sudija donela rešenje da isključi javnost i spreči novinare da prisustvuju parnici, za šta nema zakonskog osnova.

"Javnost je ustavni standard i nema zakonskog razloga zbog čega javnost ne može da prati ovo vrlo interesantno suđenje", rekao je Gajić i dodao da na ovaj način sud pokazuje da nema ravnopravnosti građana.

Nakon što je Nataša Kandić napustila sudnicu, suđenje je nastavljeno i ono je trajalo oko pola sata.

Posle ročišta, Diković nije želeo da daje izjave novinarima, dok je njegov advokat Đuro Čepić rekao da mu nije jasno zbog čega je Nataša Kandić napustila sudnicu, osim "ukoliko želi da opstruiše postupak".

"Ovo je pokušaj opstrukcije postupka koji ide u pravcu pobijanja navoda u Dosijeu", rekao je Čepić i dodao da bi njemu bilo veliko zadovoljstvo da javnost prisustvuje suđenju.

Govoreći o samom postupku, Nataša Kandić je istakla da je suđenje jako čudno, jer se ni jedan general u svetu ne bi branio parnicom kojom će doći do presude kojom bi iskazao svoju nevinost.

"Ima dovoljno dokaza i sada je trenutak da se manemo ove parnice i da državni organi započnu istragu o tome šta se dešavalo u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade, da se utvrdi odgovornost komadanta i svih onih koji su učestvovali da dođe do tolikog broja žrtava civila u toku neke operacije, 300 civila je ubijeno, više desetina tela se sklonjeno, mora da postoji odgovornost za to", istakla je Kandić.