SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVA RASTE
 
Nasip u Šapcu: Velika borba, šanse 50-50
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 21.05.2014. - 13:09:44
ŠABAC - U Šapcu na područjima ugroženim rekom Savom situacija je stabilna i učinjeno je sve što je u ljudskoj moći, ali problem predstavljaju prirodni zakoni, izjavio je danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, koji je i komandant kriznog štaba u tom gradu.

Diković je istakao da je borba velika i da su "šanse 50 na prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save".

On je istakao da smo spremni da reagujemo i u tim uslovima i nastavimo i dalje da se borimo.

Diković, koji je sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom obišao ruski spasilački tim, istakao je da su razrađeni svi planovi i da je u proteklim danima učinjeno sve što je u ljudskoj moći.

"Jednostavno imate neke prirodne zakone koje ne možete promeniti i upravo su nam najveća opasnost baš ti prirodni zakoni", rekao je Diković.

On je istakao i da je našu zemlju zadesila velika nesreća, poručivši "Ne daj se Srbijo, bori se Srbijo". Diković i Čepurin obišli su pripadnike ruskih spasilačkih jedinica, čestitali im na dosadašnjem angažovanju i izrazili uverenje da će sa takvim aktivnostima, zajedno sa vojskom i policijom, nastaviti i ubuduće.

U Šapcu se život odvija normalno, prodavnice i ugostiteljski objekti su otvoreni, a grad je dobro snadbeven sa svim što je neophodno za normalno funkcionisanje.

Nasipi na delu Save se svakodnevno ojačavaju, a jutros pripadnicima vojske i policije pomažu i građani koji su se odazvali pozivu kriznog štaba da pomognu.

Meštani iz nekoliko ugrožnih sela sa područja šabačke opštine su blagovremeno evakuisani i zbrinuti po osnovnim školama i kod prijatelja i rođaka u Šapcu.

Nivo Save, po najnovijim podacima, iznosi 618 centimetara, odnosno za desetak centimetara je niži nego prethodnih dana, ali kako upozoravaju građani tog grada, neophodno je da nivo te reke bude na oko 550 centimetara, kad će biti apsolutno sigurni.

Pripadnicima Vojske Srbije i Sektora MUP-a za vanredne situacije pomažu i predstavnici specijalnih spasilačkih jedinica Rusije, Belorusije, Austrije, Slovenije i Crne Gore.