SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Najava smanjenja saudijskih isporuka učvrstila cijene nafte iznad 52 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2017. - 13:57:26
LONDON – Cijene nafte učvrstile su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara, poduprte informacijom da će Saudijska Arabija smanjiti isporuke u rujnu, što je potisnulo u drugi plan zabrinutost zbog veće proizvodnje drugih velikih izvoznika, uključujući SAD.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,57 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 49,49 dolara.

Saudijska državna naftna tvrtka Aramco najavila je da će u rujnu smanjiti isporuke kupcima za najmanje 520 tisuća barela dnevno, kazao je za Reuters neimenovani izvor. Smanjenje je u skladu s preuzetom obvezom u sklopu dogovora Organizacije zemalja-izvoznica nafte o svođenju globalnih zaliha na petogodišnji prosjek radi potpore cijenama.

U brojnim dijelovima svijeta proizvodnja nafte i dalje je vrlo visoka te su cijene otprilike upola niže no što su bile u razdoblju od 2011. do 2014. godine.

"Potporu daje stabilizacija broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, pad američkih zaliha i saudijsko smanjenje izvoza", tumači Ole Hansen iz danske banke Saxo.

"Na suprotnoj pak strani imamo kontinuirano snažan rast proizvodnje u SAD-u, Libiji i Nigeriji", dodaje.

Proizvodnja u libijskom polju Šarara kapaciteta 270 tisuća barela dnevno vraća se u normalu nakon poremećaja povezanih s prosvjedima, objavio je National Oil Corp. Libija je članica OPEC-a ali je oslobođena obveze smanjenja proizvodnje, što je zakompliciralo nastojanja naftnog kartela da ograniči opskrbu.

U srpnju Libija je proizvodila 1,03 milijuna barela dnevno, pokazuje novo Reutersovo istraživanje.

Na razini OPEC-a proizvodnja je u srpnju dosegnula najvišu razinu u ovoj godini a izvoz se popeo na rekordnu razinu. Dužnosnici tehničkog odbora OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača sastaju se danas u Abu Dabiju kako bi raspravljali o mogućnostima tješnjeg usklađivanja sa sporazumom koji predviđa smanjenje proizvodnje za ukupno oko 1,8 milijuna barela dnevno.

Pozorno će se pratiti i službeno izvješće američke vlade o kretanju američkih zaliha u prošlom tjednu. Očekuje se da će pokazati pad zaliha šesti tjedan zaredom, pokazuje preliminarna anketa Reutersa objavljena u ponedjeljak.

Proizvodnja u SAD-u nastavila je rasti ove godine, premašivši 9,4 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 50,04 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.