SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
MZLZ: Zračna luka bila spremna prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa, ali nije bilo službenog zahtjeva
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.06.2017. - 16:54:58
ZAGREB - Zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman za sav je redovan promet otvorena svaki dan od 0 do 24 sata pa je tako bilo i u noći sa 16. na 17. lipnja ove godine, kada je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa, no za to nije zaprimila nikakav službeni zahtjev operativnog centra Croatia Airlinesa, sažetak je priopćenja koji je Uprava MZLZ-a objavila u ponedjeljak.

Iz MZLZ-a (Međunarodna zračna luke Zagreb, tvrtka koncesionar te luke) dodatno su podsjetili da su to priopćenje najavili u subotu, kada su radili sve izvide oko situacije nastale u noći sa 16. na 17. lipanja, kada je zrakoplov Croatia Airlinesa na letu OU664 iz Zagreba za Dubrovnik zbog iznenadne bure na dubrovačkom području preusmjeren u Rim.

Iz Croatia Airlinesa su u subotu u priopćenju objasnili da "oko ponoći u Hrvatskoj više nije bila otvorena ni jedna zračna luka".

"Zračna luka Franjo Tuđman otvorena je svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata te se u potpunosti poštuju odredbe Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma i Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Franjo Tuđman. U tom smislu zračna luka je bila otvorena i u noći sa 16. na 17. lipnja te je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa, što pokazuju i svi izvještaji i izjave koje smo prikupili vezano uz ovu situaciju", poručili su u ponedjeljak iz Uprave MZLZ-a.

Pritom ističu da Zračna luka Franjo Tuđman nije zaprimila nikakav službeni zahtjev od strane operativnog centra Croatia Airlinesa za prihvat spomenutog zrakoplova te iznose detaljnu kronologiju te noći.

Kako navode, u ponoć i 15 minuta (00:15 sati) 17. lipnja dežurni rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio je poziv operatora u operativnom centru Croatia Airlinesa, u kojem mu je postavljen upit o tome bi li bilo moguće da se zbog lošeg vremena u Dubrovniku zrakoplov Croatia Airlinesa vrati u Zagreb. Na to je dežurni rukovoditelj prometa zračne luke odgovorio kako je potreban broj osoblja za prihvat zrakoplova u zračnoj luci prisutan i da se zrakoplov može vratiti.

U tom je razgovoru operator Croatia Airlinesa pitao i može li se zrakoplov vratiti u Zagreb i samo s posadom oko 2 sata ujutro, na što je dežurni rukovoditelj zračne luke također odgovorio potvrdno i zamolio operatera Croatia Airlinesa da mu se ponovno javi nakon što donesu odluku. Operater Croatia Airlinesa odgovorio je na to da će ga nazvati ako to bude potrebno, ali da će najvjerojatnije zrakoplov Croatia Airlinesa biti preusmjeren na Rim. Nakon toga nikakav ponovni poziv ili službeni zahtjev Zračnoj luci Franjo Tuđman nije bio upućen, naglašavaju iz MZLZ-a.

Dodaju da je u 2 sata ujutro dežurni rukovoditelj zračne luke zaprimio poziv iz Operativnog centra Croatia Airlines s upitom njihovog rukovoditelja o tome koja je trenutno RFF kategorija na snazi.

To je oznaka vatrogasne kategorije zrakoplova, koje se određuju dužinom i širinom trupa zrakoplova te postoji 10 kategorija zrakoplova, a za tip zrakoplova Croatia Airlinesa konkretno je potrebna kategorija RFF 6.

Iz Zračne luke Franjo Tuđman, kako se navodi u priopćenju MZLZ-a, odgovoreno je da je u trenutku poziva na snazi RFF kategorija 6, što znači da su bili zadovoljeni svi uvjeti za prihvat zrakoplova Croatia Airlinesa. Iz MZLZ-a dodaju i da je, inače, do 2 sata ujutro (te noći) bila na snazi čak i viša kategorija RFF 7.

"Želimo naglasiti kako se do sada nikada nije dogodilo da je zrakoplovu Croatia Airlinesa odbijen prihvat na izniman zahtjev. Čak i za vrijeme intenzivnih radova na uzletno-sletnoj stazi zračne luke radovi su se tijekom noći otkazivali kako bi zrakoplovi mogli sletjeti", naglašavaju iz MZLZ-a, ponavljajući da je zračna luka otvorena tijekom noći i u svakom je trenutku mogla i može primiti zrakoplov.

"Nakon detaljnog internog izvida cijele situacije zaključujemo kako je to bilo moguće i za spomenuti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664 u noći s 16. na 17. lipnja, a izvan toga ne možemo ulaziti niti komentirati odluke zrakoplovne kompanije", zaključuje se u priopćenju MZLZ-a.

Inače, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nedjelju je objavilo da zbog te situacije "prikuplja sve činjenice i da će sve detaljno analizirati", poručujući i da će Agencija za civilno zrakoplovstvo, nadležna za nadzor zračnog prometa, pokrenuti istragu te zatražiti detaljna izvješća od uključenih strana, Croatia Airlines i MZLZ-a, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i potom aktivnosti koje je potrebno poduzeti s ciljem prevencije i/ili sankcioniranja odgovornih.

Iz Ministarstva su tada objavili i da zagrebačka zračna luka u razdoblju od 26. ožujka do 28. listopada ove godine, temeljem Naredbe o vremenu otvorenosti aerodroma, mora biti otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata.